Okul öncesi dönemde (60-72 aylık) gerçekleştirilen etkileşimli kitap okuma uygulamalarının çocukların dinleme becerilerinin gelişimine katkısı
The contribution of interactive book reading activities implemented in the preschool period (60-72 months) to the development of children's listening skills
- Tez No: 996593
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL DURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken çocuk eğitimi, Etkileşimli kitap okuma, Çocuk-okul öncesi, Early child education, interactive book reading
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 60-72 aylık çocuklarla gerçekleştirilen etkileşimli kitap okuma uygulamalarının çocukların dinleme becerilerine katkılarını incelemek amacıyla, nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması yöntemiyle yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcılarını, bir okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 11 çocuk oluşturmaktadır. Veri toplama süreci; hazırbulunuşluk, uygulama ve kalıcılık olmak üzere üç temel aşamada gerçekleştirilmiş ve veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“60-72 Aylık Çocukların Dinleme Becerilerini Değerlendirme Formu”kullanılmıştır. Araştırma; etkileşimli kitap okuma programının etkililiğini artırmak amacıyla yapılan bir pilot uygulama ile başlamış, elde edilen geri bildirimler doğrultusunda süreç revize edilmiştir. Hazırbulunuşluk aşamasında yapılan geleneksel okuma uygulamaları, çocukların fiziksel dinleme göstergelerinde iyi performans sergilemelerine rağmen sürece pasif katıldıklarını, bilişsel ve üst düzey bilişsel dinleme becerilerinde zorlandıklarını ortaya koymuştur. Bu bulgulara dayanarak, hazırlanan etkileşimli okuma planları; birlikte ve bireysel okuma seansları şeklinde uygulanmıştır. Uygulama programı sonucunda, çocukların çoğunda kademeli ve istikrarlı bir gelişim gözlemlenmiştir. Özellikle birebir gerçekleştirilen etkileşimli okuma uygulamalarının; çocukların dinlediklerinin konusunu belirleme, yorum yapma, soru sorma, tahminde bulunma ve bilinmeyen sözcükleri fark etme gibi üst düzey bilişsel becerilerinin gelişimine belirgin katkılar sağladığı saptanmıştır. Uygulama sürecinden altı hafta sonra gerçekleştirilen kalıcılık aşaması, kazanımların büyük ölçüde korunduğunu ve bazı çocuklarda ise öğrenmenin gecikmeli olarak ortaya çıktığını göstermiştir. Hazırbulunuşluk düzeyinde dinleme becerilerinde düşük performans sergileyen çocukların uygulamalar sonrası önemli düzeyde yeterlilik kazandıkları dikkat çekici bir bulgu olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; etkileşimli kitap okuma uygulamalarının 60-72 aylık çocukların dinleme becerilerini geliştirmede etkili bir yöntem olduğu, yapılandırılmış etkileşim ve çocuk merkezli yaklaşımın bu becerilerin pekiştirilmesini desteklediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of interactive book reading activities on the listening skills of children aged 60–72 months. The research was carried out using an action research design within the qualitative research paradigm. The participants in the study consisted of 11 children attending a preschool education institution. The data collection process was carried out in three main stages: readiness, implementation, and retention. The data collection tool used was the“Listening Skills Assessment Form”developed by the researcher. The research began with a pilot application to increase the effectiveness of the intervention program, and the process was revised based on the feedback obtained. Traditional reading practices conducted during the readiness stage revealed that although children performed well in terms of physical listening indicators, they participated passively in the process and struggled with cognitive and higher-order cognitive listening skills. Based on these findings, interactive reading plans were prepared and implemented in the form of joint and individual reading sessions. As a result of the intervention program, gradual and steady development was observed in most children. It was found that interactive reading practices, especially those conducted one-on-one, made significant contributions to the development of higher-order cognitive skills such as identifying the topic of what they heard, making comments, asking questions, making predictions, and recognizing unfamiliar words. The retention phase conducted six weeks after the implementation process showed that the gains were largely maintained and that learning emerged later in some children. It was noted as a remarkable finding that even children who performed poorly in terms of readiness gained significant proficiency after the intervention. The study concluded that interactive book reading practices are an effective method for developing listening skills in children aged 60-72 months, and that structured interaction and a child-centered approach support the consolidation of these skills.