Ratlarda akrilamid ile indüklenen endoplazmik retikulum stresi nöroinflamasyon ve nöronal apoptozis üzerine gallik asitin etkileri
Effects of gallic acid on acrylamide-induced endoplasmic reticulum stress, neuroinflammation and neuronal apoptosis in rats
- Tez No: 996616
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUNALİ ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Veteriner Hekimliği, Moleküler Tıp, Physiology, Veterinary Medicine, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akrilamid, apoptozis, endoplazmik retikulum stresi, gallik asit, nöroinflamasyon, Acrylamide, apoptosis, endoplasmic reticulum stress, gallic acid, neuroinflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endüstriyel alanda yaygın olarak kullanılan Akrilamid (ACR)'in gıdasal ürünlerin yüksek sıcaklıklara maruz kalması sonucu oluştuğu bilinmektedir. ACR, çoklu organ hasarına neden olan nörotoksik bir ajandır. Bu çalışmada; ACR nörotoksisitesinde oksidatif stres, Endoplazmik Retikulum (ER) stresi, nöroinflamasyon ve nöronal apoptozis mekanizmaları aracılığıyla Gallik Asit (GA)'in koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 200-250 g ağırlığında toplam 50 adet yetişkin Sprague Dawley ırkı erkek rat kullanıldı. Her bir grupta 10'ar tane rat kullanılarak Kontrol, ACR, GA50+ACR, GA100+ACR ve GA100 olmak üzere beş deney grubu oluşturuldu. Deneysel uygulamalar GA'nın 50 ve 100 mg/kg intraperitoneal (i.p.) dozları ile ACR'nin 50 mg/kg i.p. dozu şeklinde 15 gün süre ile uygulandı. Deneysel uygulamalar sonunda ratların canlı ağırlık tartımları yapıldıktan sonra sevofluran anestezisi altında dekapite edildi ve beyin dokuları alındı. Ratlardan alınan beyin dokularında biyokimyasal ve moleküler analizler ile histopatolojik, immunhistokimyasal ve immunfloresan incelemeler yapıldı. Bulgular: ACR grubuna ait beyin dokularında MDA seviyesi artarken GSH seviyesi ile SOD, GPx ve CAT aktivitelerinin ise azaldığı saptandı. GA100+ACR grubunda, lipit peroksidasyonunun azaldığı ve antioksidan enzimlerin aktivitelerinin arttığı belirlendi. TNF-α, IL-1β, IL-6 ve nNOS seviyelerinin ACR grubunda yükseldiği ve GA'nın yüksek dozunun bu artışları önlediği tespit edildi. AChE-MAO seviyelerinin de ACR grubunda diğer gruplara göre önemli düzeyde arttığı belirlendi. ACR grubunda GRP78, ATF4, ATF6, sXBP1 ve CHOP mRNA ekspresyon seviyelerinin diğer gruplara kıyasla anlamlı düzeyde arttığı tespit edildi. Bax ve Kaspaz-3 mRNA ekspresyon seviyelerinin ACR gruplarında arttığı, özellikle GA'nın yüksek dozunun bu artışları önlediği görüldü. BDNF, Nrf2 ve HO-1 ekspresyonlarının ACR grubunda kontrol, GA100 gruplarına göre önemli düzeyde azaldığı belirlendi. ACR grubunda ileri düzeyde nöronal dejenerasyon ve nekrozun yanı sıra meningeal ve parankimal damarlarda şiddetli hiperemi gözlendi. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda ratlara protektif amaçla uygulanan GA bileşiğinin ACR kaynaklı nörotoksisiteyi önemli düzeyde önlediği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: Acrylamide (ACR), widely used in industry, is known to form when food products are exposed to high temperatures. ACR is a neurotoxic agent that causes multi-organ damage. This study aimed to investigate the protective effects of Gallic Acid (GA) against ACR neurotoxicity through oxidative stress, endoplasmic reticulum (ER) stress, neuroinflammation, and neuronal apoptosis mechanisms. Material and method: In this study, a total of 50 adult male Sprague Dawley rats weighing 200-250 g were used. Five experimental groups were formed using 10 rats in each group: Control, ACR, GA50+ACR, GA100+ACR, and GA100. Experimental treatments were administered at intraperitoneal (i.p.) doses of 50 and 100 mg/kg of GA and 50 mg/kg of ACR for 15 days. After the experimental treatments, the rats were weighed, decapitated under sevoflurane anesthesia, and brain tissue was collected. Biochemical and molecular analyses, as well as histopathological, immunohistochemical, and immunofluorescence examinations, were performed on the brain tissue samples. Results: In the ACR group, MDA levels increased in brain tissue, while GSH levels and SOD, GPx, and CAT activities decreased. In the GA100+ACR group, lipid peroxidation decreased and antioxidant enzyme activities increased. TNF-α, IL-1β, IL-6, and nNOS levels were found to be elevated in the ACR group, and high doses of GA prevented these increases. AChE-MAO levels were also significantly increased in the ACR group compared to other groups. GRP78, ATF4, ATF6, sXBP1, and CHOP mRNA expression levels were significantly increased in the ACR group compared to other groups. Bax and Caspase-3 mRNA expression levels increased in the ACR groups, and high doses of GA prevented these increases. BDNF, Nrf2, and HO-1 expression were significantly decreased in the ACR group compared to the control and GA100 groups. The ACR group showed advanced neuronal degeneration and necrosis, as well as severe hyperemia in meningeal and parenchymal vessels. Conclusion: As a result of this study, it was determined that GA compound, which was applied to rats for protective purposes, significantly prevented ACR-induced neurotoxicity.