Neoadjuvan kemoterapi alan HER2-Düşük ve HER2-Sıfır invaziv meme kanserlerinin klinikopatolojik ve prognostik özelliklerinin karşılaştırılması
A comparative analysis of clinicopathological and prognostic features of HER2-Low versus HER2-Zero invasive breast cancers receiving neoadjuvant chemotherapy
- Tez No: 996663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNİRE KAYAHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Neoadjuvan tedavi, Sağkalım analizi, Neoadjuvant therapy, Survival analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Son yıllarda HER2-negatif meme kanserlerinin kendi içinde heterojen bir grup olduğu ve bu grubun bir alt kümesinin düşük düzeyde HER2 ekspresyonu gösterdiği ortaya konmuştur. HER2-düşük meme kanserlerinin neoadjuvan kemoterapiye yanıtı ve prognozu konusunda literatürde çelişkili veriler bulunmaktadır. Bu çalışmada, neoadjuvan kemoterapi alan HER2-sıfır ve HER2-düşük invaziv meme kanserli hastaların klinikopatolojik özelliklerinin, patolojik tam yanıt oranlarının ve sağkalım sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmada, Ocak 2014– Ocak 2024 tarihleri arasında neoadjuvan kemoterapi almış ve sonrasında cerrahi uygulanmış 287 invaziv meme kanserli kadın hasta değerlendirildi. Hastalar, tanı anındaki kor biyopsi sonuçlarına göre HER2-sıfır (IHK 0) ve HER2-düşük (IHK 1+ veya IHK 2+/ISH negatif) olarak iki gruba ayrıldı. Klinik, histopatolojik özellikler, uygulanan cerrahi yöntemler, neoadjuvan tedavi sonrası patolojik yanıt (pCR-T, pCR-N ve total pCR) ve sağkalım sonuçları karşılaştırıldı. Hormon reseptör durumuna göre alt gruplar oluşturuldu ve bu alt gruplarda da total pCR, hastalıksız ve genel sağkalım karşılaştırıldı. İstatistiksel analizlerde Ki-kare testleri, Kaplan–Meier sağkalım analizleri ve Cox regresyon modelleri kullanıldı. Bulgular: Hastaların %70,4'ü HER2-sıfır, %29,6'sı HER2-düşük grupta yer aldı. HER2-sıfır ve HER2-düşük gruplar arasında yaş, klinik evre, hormon reseptör durumu, Ki-67 düzeyi ve cerrahi yöntemler açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Neoadjuvan kemoterapi sonrası tümör bazlı patolojik tam yanıt (pCR-T), nodal patolojik tam yanıt (pCR-N) ve total patolojik tam yanıt oranları açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Hormon reseptör pozitif ve negatif alt grup analizlerinde de patolojik yanıt oranları açısından gruplar arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Genel sağkalım ve hastalıksız sağkalım analizlerinde HER2-sıfır ve HER2-düşük gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada, neoadjuvan kemoterapi alan HER2-düşük invaziv meme kanserlerinin klinikopatolojik özellikleri, patolojik tam yanıt oranları ve sağkalım sonuçları açısından HER2-sıfır tümörlerden anlamlı olarak farklı olmadığı gösterilmiştir. Bulgular, HER2-düşük meme kanserlerinin neoadjuvan tedaviye yanıt ve prognoz açısından HER2-sıfır grubtan ayrı bir klinik davranış sergilediğini söylemek için yeterli değildir. HER2-düşük alt grubun klinik ve prognostik öneminin daha net ortaya konabilmesi için ileriye dönük, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Recent studies have shown that HER2-negative breast cancer is a heterogeneous disease, with a subset of tumors exhibiting low levels of HER2 expression. The clinical behavior, response to neoadjuvant chemotherapy, and prognostic significance of HER2-low breast cancer remain controversial. This study aimed to compare the clinicopathological characteristics, pathological complete response rates, and survival outcomes of patients with HER2-zero and HER2-low invasive breast cancer treated with neoadjuvant chemotherapy. Materials and Methods: This retrospective, single-center study included 287 female patients with invasive breast cancer who received neoadjuvant chemotherapy followed by surgery between January 2014 and January 2024. Patients were classified as HER2-zero (IHC 0) or HER2-low (IHC 1+ or IHC 2+/ISH-negative) based on pretreatment core biopsy findings. Clinicopathological features, surgical approaches, pathological response to neoadjuvant therapy (tumor-based pCR, nodal pCR, and total pCR), and survival outcomes were compared between the two groups. Hormone receptor positive and negative subgroups are also compared for pCR, disease free and overall survival. Statistical analyses were performed using chi-square tests, Kaplan–Meier survival analysis, and Cox proportional hazards models. Results: Of the patients, 70.4% were classified as HER2-zero and 29.6% as HER2-low. No significant differences were observed between the groups in terms of age, clinical stage, hormone receptor status, Ki-67 index, or surgical procedures (p>0.05). Tumor-based pathological complete response, nodal pathological complete response, and total pathological complete response rates were similar between HER2-zero and HER2-low groups (p>0.05). Subgroup analyses according to hormone receptor status also showed no significant differences in pathological response rates. Overall survival and disease-free survival did not differ significantly between the two groups. Conclusion: HER2-low invasive breast cancers treated with neoadjuvant chemotherapy demonstrated clinicopathological features, pathological response rates, and survival outcomes comparable to those of HER2-zero tumors. The findings do not provide sufficient evidence to support a distinct clinical behavior of HER2-low breast cancers compared with HER2-zero tumors regarding response to neoadjuvant therapy and prognosis. Further prospective, multicenter studies are needed to better define the clinical implications of the HER2-low subtype.