Aile hekimlerinde phubbing'in depresyon ve iş doyumu ile ilişkisi
The relationship between phubbing, depression, and job satisfaction among family physicians
- Tez No: 996664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN KORKUT KURTOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Phubbing, Aile Hekimleri, Depresyon, İş Doyumu, Akıllı Telefon Kullanımı, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Phubbing, Family Physicians, Depression, Job Satisfaction, Smartphone Use, Primary Health Care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Kütahya ilinde görev yapan aile hekimlerinde phubbing davranışının depresif belirtiler ve iş doyumu ile olan ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Kütahya ilinde görev yapan aile hekimleri oluşturmuş, çalışmaya kriterlere uyan ve gönüllü olan 224 aile hekimi dahil edilmiştir. Veri toplama sürecinde Sosyodemografik Veri Formu, Phubbing Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Minnesota İş Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 27.0 programı ile yapılmış, değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Phubbing Ölçeği toplam puan ortalaması 43,1 olarak bulunmuş, en yüksek alt boyut puanlarının nomofobi ve kendini yalnızlaştırma alanlarında yoğunlaştığı saptanmıştır. Beck Depresyon Ölçeği sonuçlarına göre katılımcıların %57,6'sı minimal depresyon düzeyinde yer alırken, %25,4'ü hafif, %14,3'ü orta ve %2,7'si şiddetli depresyon düzeyindedir. Minnesota İş Doyumu Ölçeği toplam puan ortalaması 65 olarak bulunmuştur. Phubbing Ölçeği toplam puanı ile Beck Depresyon Ölçeği toplam puanı arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (rho=0,198; p=0,003). Buna karşılık, phubbing davranışı ile iş doyumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sosyodemografik değişkenler incelendiğinde, çocuk sayısı ve çalışma süresi ile phubbing puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanırken, cinsiyet, yaş, medeni durum ve yaşam düzeni ile phubbing arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Sonuç: Sonuç olarak, aile hekimlerinde phubbing davranışının depresif belirtiler ile ilişkili olduğu, ancak iş doyumu ile anlamlı bir ilişki göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the relationship between phubbing behavior and depressive symptoms and job satisfaction among family physicians working in Kütahya province. Materials and Methods: This study was designed as a cross-sectional and descriptive research. The study population consisted of family physicians working in Kütahya province, and a total of 224 family physicians who met the inclusion criteria and volunteered to participate were included in the study. Data were collected using a Sociodemographic Data Form, the Phubbing Scale, the Beck Depression Inventory, and the Minnesota Job Satisfaction Questionnaire. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics version 27.0. Relationships between variables were evaluated using Spearman correlation analysis. A p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean total Phubbing Scale score was 43.1, with the highest subscale scores observed in the nomophobia and self-isolation domains. According to the Beck Depression Inventory results, 57.6% of the participants were classified as having minimal depression, 25.4% mild depression, 14.3% moderate depression, and 2.7% severe depression. The mean total Minnesota Job Satisfaction score was 65. A positive and statistically significant correlation was found between the total Phubbing Scale score and the total Beck Depression Inventory score (rho = 0.198; p = 0.003). In contrast, no statistically significant relationship was observed between phubbing behavior and job satisfaction. When sociodemographic variables were examined, statistically significant differences in phubbing scores were found according to the number of children and duration of professional experience, whereas no significant associations were observed with gender, age, marital status, or living arrangement. Conclusion: In conclusion, phubbing behavior among family physicians was found to be associated with depressive symptoms; however, no significant relationship was identified between phubbing behavior and job satisfaction.