Sporcu yaralanması antrenör tutum ölçeği: Bir ölçek geliştirme çalışması
Athlete injury coach attitude scale: A scale development study
  1. Tez No: 996668
  2. Yazar: TUĞÇE AKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ONUR SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki tutum, Spor yaralanmaları, Tutum ölçekleri, Vocational attitude, Athletic injuries, Attitude scales
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Spor yaralanmaları, hem sporcuların performansını hem de antrenörlerin mesleki sorumluluklarını doğrudan etkileyen önemli bir sorundur. Yaralanma sürecinde antrenörlerin yaşadığı kaygı, endişe ve tutumların belirlenmesi, spor ortamındaki etkileşimlerin anlaşılması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, antrenörlerin sporcu yaralanmalarına yönelik kaygı, endişe ve tutumlarını ölçebilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmektir. Araştırmanın örneklemini; Gümüşhane, Trabzon ve Adıyaman Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde, Gümüşhane, Adıyaman ve Erciyes Üniversiteleri Spor Bilimleri Fakültelerinde ve özel sektörde görev yapan toplam 607 antrenör oluşturmuştur. Kapsamlı bir literatür taraması sonucunda oluşturulan madde havuzu, uzman görüşleri doğrultusunda kapsam geçerliliği açısından değerlendirilmiştir. Verilerin faktör analizine uygunluğu Kaiser-Meyer-Olkin katsayısı (KMO = 0.909) ve Bartlett Küresellik Testi (χ² = 1981.603, sd = 78, p < 0.001) ile doğrulanmıştır. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda faktör yükleri düşük ve madde-toplam korelasyonları zayıf olan altı madde ölçekten çıkarılmış; 13 maddeden oluşan ve toplam varyansın %66.6'sını açıklayan üç faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Faktörler sırasıyla“Antrenörün Performans ve Öz-Yeterlik Kaygısı”,“Sporcu Yeterliliği ve Tekrar Yaralanma Algısı”ve“Yaralanma Önleyici ve Bütüncül Yaklaşım”olarak adlandırılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonuçları, modelin iyi uyum değerlerine sahip olduğunu göstermiştir (χ²/sd = 2.091; RMSEA = 0.060; NFI = 0.937; NNFI = 0.953; CFI = 0.966; GFI = 0.943; AGFI = 0.909). Ölçeğin genel güvenirlik katsayısı Cronbach Alpha = 0.895 olarak bulunmuş, alt boyutlar için bu değerler sırasıyla 0.860, 0.835 ve 0.736'dır. Sonuçlar, Sporcu Yaralanması Antrenör Tutum Ölçeği'nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu ve literatüre önemli katkılar sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Sports injuries are a critical issue that directly affects both athletes' performance and coaches' professional responsibilities. Understanding the anxieties, concerns, and attitudes experienced by coaches during the injury process is essential for explaining interactions within the sports environment. Therefore, this study aimed to develop a valid and reliable scale to measure coaches' anxieties, concerns, and attitudes regarding sports injuries. The study sample consisted of 607 coaches working in the Provincial Directorates of Youth and Sports in Gümüşhane, Trabzon, and Adıyaman; the Faculties of Sports Sciences at Gümüşhane, Adıyaman, and Erciyes Universities; and the private sports sector. An initial item pool was created through a comprehensive literature review and evaluated for content validity based on expert opinions. The suitability of the data for factor analysis was confirmed by the Kaiser-Meyer-Olkin value (KMO = 0.909) and Bartlett's Test of Sphericity (χ² = 1981.603, df = 78, p < 0.001). Exploratory factor analysis led to the removal of six items due to low factor loadings and weak item-total correlations, resulting in a 13-item scale with a three-factor structure explaining 66.6% of the total variance. The factors were labeled as“Coach's Performance and Self-Efficacy Concern,”“Athlete Competence and Perception of Re-injury,”and“Injury Prevention and Holistic Approach.”Confirmatory factor analysis demonstrated good model fit (χ²/df = 2.091; RMSEA = 0.060; NFI = 0.937; NNFI = 0.953; CFI = 0.966; GFI = 0.943; AGFI = 0.909). The overall reliability of the scale was high (Cronbach's Alpha = 0.895), with subscale reliability coefficients of 0.860, 0.835, and 0.736. The findings indicate that the Athlete Injury Coach Attitude Scale is a valid and reliable measurement tool that contributes to the literature by enabling the assessment of coaches' attitudes toward athlete injuries.