Rekürren merkez başvuruları olan istismar mağduru çocukların klinik ve demografik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and demographic characteristics of children victims of abuse with recurrent center visits
  1. Tez No: 996714
  2. Yazar: ÇAĞNUR CANATAN TECİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN SEÇKİN KIRCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk İstismarı, Tekrarlayan İstismar, Adli Tıp, Child Abuse, Recurrent Abuse, Forensic Medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Kanunlarımıza göre 18 yaşın altındaki her birey çocuk olarak tanımlanmıştır. Çocuklara yönelik her türlü kötü muamele istismar olarak kabul edilmektedir. Çocuk istismarı, fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal istismar ve ihmal olmak üzere dört ana başlık altında incelenir. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2024 yılı verilerine göre 5 yaşın altındaki çocukların %60'ının düzenli olarak ebeveynleri ve bakıcıları tarafından fiziksel cezaya ve/veya psikolojik şiddete maruz kaldığı, her 5 kadından 1'inin ve her 7 erkekten 1'inin çocukken cinsel istismara uğradığı ortaya konmuştur. Bu çalışmada; Trabzon Çocuk Koruma ve İzlem Merkezine tekrarlayan başvurusu olan istismar mağduru çocuk olguların bilgileri saklı kalacak şekilde geriye dönük taraması yapılarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın yapısı kesitsel tanımlayıcı bir çalışma niteliğinde olup Trabzon Çocuk Koruma ve İzlem Merkezi'ne (ÇOKİM), 2014-2024 yılları arasında 2 veya daha fazla sayıda başvuran istismar mağduru çocuk olgularının dosyalarının geriye dönük incelenmesi ile yapılmıştır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulu'nun 15.01.2025 tarih, 24237859-43 sayılı onayı ile çalışma için gerekli izinler alınmıştır. Bulgular: Çalışmamızda tekrarlayan başvuruları olan 115 çocuğun 269 başvurusu incelendiğinde; çocukların %92,2'si kız, %7,8'i erkek saptandı. Olguların ilk başvurularındaki yaş ortalaması 13,28±3,20 yıl olarak saptandı. Eğitim düzeylerine bakıldığında tekrarlayan başvuruları olan çocukların ilk başvuruları esnasında %39,1'inin lise çağında ve %33,9'unun ortaokul çağında olduğu saptandı. Çocukların ÇOKİM'e ortalama başvuru sayısı 2,36±0,74 olup yineleyen istismarların %11,3'ünde failin aynı kişi olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Çocuk istismarı; çok disiplinli, hızlı ve koordineli müdahaleler gerektiren, pek çok kurum ve uzmanın ortak çalışmasını zorunlu kılan karmaşık bir sorundur. Bu nedenle, korunmaya yönelik erken müdahaleler ve önleyici uygulamalar büyük önem taşımaktadır. Bunun için Çocuk İzlem Merkezleri, çocuk istismarına ilişkin süreçlerin yönetiminde multidisipliner bir modeli benimseyerek etkili bir hizmet sunumu sağlamaktadır. Çocukların merkeze ilk başvurularında istismarın tekrarlama riskinin dikkatle değerlendirilmesi ve gerekli koruyucu önlemlerin alınması, istismarın yinelenmesini önlemede temel bir gerekliliktir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: According to the World Health Organization, the United Nations Convention on the Rights of the Child, and national legislation, every individual under the age of 18 is defined as a child. All forms of maltreatment directed toward children are considered abuse. Child abuse is examined under four main categories: physical abuse, sexual abuse, emotional abuse, and neglect. According to the 2024 data of the World Health Organization, it has been revealed that 60% of children under the age of five are regularly exposed to physical punishment and/or psychological violence by their parents or caregivers, and that 1 in 5 women and 1 in 7 men experienced sexual abuse during childhood. This study aims to retrospectively review and evaluate the records—while preserving confidentiality—of child victims with repeated admissions to the Trabzon Child Protection and Advocacy Center. Materials and Methods: This research is a cross-sectional descriptive study based on the retrospective review of records of child abuse victims who presented two or more times to the Trabzon Child Protection and Advocacy Center between 2014 and 2024. The necessary permissions for the study were obtained with the approval of the Karadeniz Technical University Faculty of Medicine Scientific Research Ethics Committee, dated 15 January 2025 and numbered 24237859-43. Results: In our study, 269 admissions of 115 children with repeated presentations were examined; 92,2% of the children were female and 7,8% were male. The mean age at the first admission was 13,28 ± 3,20 years. Regarding educational level, 39,1% of the children with repeated presentations were of high school age and 33,9% were of middle school age at their first visit. The average number of admissions to Child Protection and Advocacy Center was 2,36 ± 0,74, and in 11,3% of repeated abuse cases, the perpetrator was identified as the same individual. Conclusion: Child abuse is a complex issue requiring multidisciplinary, rapid, and coordinated interventions, necessitating the collaboration of many institutions and professionals. Therefore, early protective interventions and preventive practices are of great importance. Child Protection Centers adopt a multidisciplinary model in managing child abuse processes, ensuring effective service delivery. Careful assessment of the risk of repeated abuse at the child's first admission and the prompt implementation of necessary protective measures are essential to preventing recurrence.