Lise öğrencilerinin kinestetik zekalarının beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumları üzerine etkisi
The impact of high school students' kinesthetic intelligence on their attitudes towards physical education and sports course
- Tez No: 996713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ADATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Eğitim ve Öğretim, Sports, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kinestetik zeka, beden eğitimi ve spor, tutum, Kinesthetic intelligence, physical education and sports, attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin kinestetik zeka düzeyleri ile beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek ve çeşitli bireysel ile çevresel değişkenlerin bu ilişki üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Bayburt ilinde öğrenim gören 709 lise öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu, Beden Eğitimi ve Spora İlişkin Tutum Ölçeği (BESİTÖ) ve Bedensel/Kinestetik Zeka Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 25.0 programında tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA ve Pearson korelasyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, öğrencilerin hem kinestetik zeka hem de beden eğitimi ve spora yönelik tutum puanlarının genel olarak orta ve üzeri seviyede olduğunu göstermiştir. Cinsiyet değişkenine göre erkek öğrencilerin hem tutum hem kinestetik zeka düzeylerinin kız öğrencilere kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur. Sınıf düzeyi değişkeni sadece tutum puanlarında anlamlı farklılık göstermiş; 12. sınıf öğrencilerinin daha yüksek tutuma sahip olduğu tespit edilmiştir. Genel sağlık durumu ve fiziksel aktivite düzeyi arttıkça hem tutum hem de kinestetik zeka puanlarının yükseldiği belirlenmiştir. Ailesi spor yapan, düzenli fiziksel aktiviteye katılan ve beden eğitimi dersini seven öğrencilerin her iki ölçekte de daha yüksek puanlara sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Buna karşın BKİ ile tutum ve kinestetik zeka arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır. Araştırmanın en temel sonucunu, kinestetik zeka ile beden eğitimi ve spora yönelik tutum arasındaki pozitif ve anlamlı ilişki oluşturmaktadır. Kinestetik zeka düzeyi yükseldikçe öğrencilerin derse karşı duyuşsal, davranışsal ve genel tutum düzeylerinin arttığı belirlenmiştir. Bu bulgu, Gardner'ın Çoklu Zeka Kuramı'ndaki hareket temelli öğrenme yaklaşımı ile uyumludur. Sonuç olarak araştırma, öğrencilerin sporla erken yaşta tanıştırılmasının, aile desteğinin, öğretmen yönlendirmesinin ve okul ortamında hareket temelli etkinliklere yer verilmesinin hem kinestetik zekayı hem de derse yönelik olumlu tutumu geliştirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between high school students' kinesthetic intelligence levels and their attitudes towards physical education and sports, as well as to identify the influence of various individual and environmental factors on this relationship. The research was conducted using a relational survey model, one of the quantitative research methods, with a sample of 709 students studying in high schools in Bayburt during the 2024–2025 academic year. The data were collected through a demographic information form prepared by the researcher, the Attitude Scale Toward Physical Education and Sports, and the Bodily/Kinesthetic Intelligence Scale. The data were analyzed using SPSS 25.0 through descriptive statistics, independent samples t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation analysis. The findings revealed that students' kinesthetic intelligence levels and their attitudes towards physical education and sports were generally at medium or above-medium levels. Male students showed significantly higher kinesthetic intelligence and attitude scores compared to female students. Grade level was found to create a significant difference only in attitude scores, with 12th-grade students demonstrating higher levels of positive attitudes. Students with better general health status and higher physical activity levels had higher scores in both variables. Additionally, students whose families engaged in sports, who practiced regular physical activity, and who liked physical education classes scored significantly higher on both scales. However, no relationship was found between BMI and either kinesthetic intelligence or attitudes toward physical education and sports. The most essential finding of the study is the positive and significant relationship between kinesthetic intelligence and attitudes toward physical education and sports. As kinesthetic intelligence increased, students' emotional, behavioral, and overall attitudes toward the course improved accordingly. This result is consistent with Gardner's Multiple Intelligences Theory, which emphasizes the role of movement-based learning. Overall, the study highlights the importance of introducing students to sports at an early age, strengthening family and teacher support, and incorporating movement-based learning activities into school environments to enhance both kinesthetic intelligence and positive attitudes toward physical education.