Sportversorgung von Türken in Köln - Bestandsaufnahme und Perspektiven
Köln'deki Türkler için spor olanakları - Envanter ve gelecek perspektifleri
- Tez No: 996727
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKER RİTTNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Sports
- Yıl: 2026
- Dil: Almanca
- Üniversite: Unıversıtat Zu Koln
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Köln'de faaliyet gösteren Türk spor kulüplerinin yapısı, işleyişi ve sundukları sportif faaliyetler anket yöntemiyle elde edilen veriler doğrultusunda incelenmiştir. Elde edilen verilerin kapsamlı ve zengin olması nedeniyle, değerlendirme sürecinde yalnızca araştırmanın amacıyla doğrudan ilişkili olduğu düşünülen bulgulara odaklanılmıştır. Araştırmanın bir diğer amacı, Türk toplumunda sporun örgütlenmesi ve sunumu bağlamında elde edilen bulguları, konuya ilişkin mevcut bilimsel çalışmalarla karşılaştırmalı olarak ele almaktır. Bu kapsamda özellikle Duisburg'daki Türk Araştırmaları Merkezi tarafından yürütülen çalışmalar, Berlin'de 1989 yılında gerçekleştirilen araştırma ve Hannover'deki Türk spor kulüplerine ilişkin yayımlanmamış çalışma dikkate alınmıştır. Ayrıca, analizlerin daha bütüncül bir çerçevede değerlendirilebilmesi amacıyla Alman spor kulüplerine ilişkin bulgularla da karşılaştırmalar yapılmış; bu doğrultuda Rittner ve diğerleri (1989b) ile Wirtz (2000) çalışmalarına atıf yapılmıştır. Genel olarak, futbol başta olmak üzere takım sporlarının yerel halk arasında yüksek düzeyde popüler olduğu bilinmektedir. Benzer bir eğilimin Türk spor kulüpleri arasında da görülmesi beklenmektedir. Nitekim araştırma bulguları bu varsayımı destekler niteliktedir. Kulüplerin sundukları spor branşları incelendiğinde, 15 kulübün futbol faaliyetleri yürüttüğü belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, 4 kulüp karate branşında faaliyet göstermektedir. Üç kulübün tekvando, yüzme ve boks branşlarında etkinlik sunduğu görülürken; masa tenisi, voleybol ve bilardo gibi spor dalları ise yalnızca birer kulüp tarafından temsil edilmektedir. Bu bulgular, Türk spor kulüplerinde futbolun baskın bir konuma sahip olduğunu, diğer spor branşlarının ise daha sınırlı düzeyde yer bulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the structure, operation, and sporting activities of Turkish sports clubs operating in Cologne, based on data obtained through a survey method. Due to the comprehensive and rich nature of the data, the evaluation process focused only on findings considered directly related to the research objective. Another aim of the research is to compare the findings obtained in the context of the organization and presentation of sports in Turkish society with existing scientific studies on the subject. In this context, studies conducted by the Turkish Research Center in Duisburg, research conducted in Berlin in 1989, and an unpublished study on Turkish sports clubs in Hanover were considered. In addition, comparisons were made with findings on German sports clubs to ensure a more holistic evaluation of the analyses; in this regard, references were made to the studies of Rittner et al. (1989b) and Wirtz (2000). In general, it is known that team sports, especially football, are highly popular among the local population. A similar trend is expected to be observed among Turkish sports clubs. Indeed, the research findings support this assumption. An examination of the sports offered by the clubs revealed that 15 clubs engage in football activities. Additionally, 4 clubs participate in karate. Three clubs offer activities in taekwondo, swimming, and boxing; while sports such as table tennis, volleyball, and billiards are represented by only one club each. These findings indicate that football holds a dominant position in Turkish sports clubs, while other sports branches have a more limited presence.