Meme kanseri tedavisi sonrası takipteki hastalarda jinekolojik bulgular
Gynecological findings in breast cancer survivors under follow-up
- Tez No: 996726
- Danışmanlar: PROF. DR. ESMA SARIKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, jinekolojik bulgular, BRCA mutasyonu, tamoksifen, kemoterapi, moleküler alt tip, over kanseri, Breast cancer, gynecological findings, BRCA mutation, tamoxifen, chemotherapy, molecular subtype, ovarian cancer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, daha önce meme kanseri tanısı almış ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde multidisipliner olarak takip edilen 18–65 yaş arası kadın hastalarda jinekolojik bulguların görülme sıklığını, bu bulguların moleküler tümör alt tipleri, BRCA mutasyon durumu, tamoksifen kullanımı ve kemoterapi öyküsü ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Mart 2019-Mart 2024 tarihleri arasında meme kanseri tanılı ve multidisipliner olarak izlenen hastalar arasından kriterleri karşılayan 61 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma retrospektif ve prospektif tanımlayıcı bir araştırma olup gerekli etik onay ilgili kurullardan alınmıştır. Hasta verileri hastane kayıt sisteminden ve telefon görüşmelerinden elde edilmiştir. Moleküler alt tip, BRCA durumu, tamoksifen ve kemoterapi kullanımı ile jinekolojik tanılar kaydedilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 29.0 ile yapılmış; kategorik değişkenler için Pearson ki-kare ve Fisher testi kullanılmış, p<0.05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan hastalarda jinekolojik bulgular farklı moleküler tümör alt tipleri açısından incelendiğinde, triple-negatif alt tipte over kanseri oranının anlamlı şekilde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0.034). BRCA pozitifliği ile myom, polip, endometrial patoloji, over kisti veya adneksiyel kitle gibi benign jinekolojik lezyonlar arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Aynı şekilde tamoksifen kullanımı ve kemoterapi ile jinekolojik bulgular arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki izlenmemiştir. BRCA durumu ile jinekolojik cerrahi gereksinimi arasında da anlamlı fark yoktur (p=0.806). Sonuç: Meme kanseri sonrası takipte görülen jinekolojik bulguların oluşumu, tümörün moleküler alt tipleri, BRCA mutasyon durumu, tamoksifen veya kemoterapi kullanımı ile doğrudan ilişkili görünmemektedir. Bununla birlikte triple-negatif moleküler alt tipte over kanseri gelişme riskinin belirgin şekilde arttığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar, meme kanseri hastalarının jinekolojik izleminde özellikle yüksek riskli alt tiplere sahip kadınlarda daha dikkatli taramanın önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the prevalence of gynecological findings in women aged 18–65 years who were previously diagnosed with breast cancer and followed multidisciplinary at Ankara Bilkent City Hospital. The study further investigated whether these gynecological findings were associated with molecular tumor subtypes, BRCA mutation status, tamoxifen use, and chemotherapy exposure. Materials and Methods: This descriptive study included 61 patients who met the inclusion criteria between March 2019 and March 2024. Both retrospective and prospective data collection methods were used, and ethical approval was obtained from the relevant institutional review boards. Patient information was gathered from hospital electronic records and telephone interviews. Recorded variables included molecular subtype, BRCA status, history of tamoxifen and chemotherapy use, and gynecological diagnoses. Statistical analyses were performed using SPSS 29.0, with Pearson's chi-square test and Fisher's exact test applied for categorical variables. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: When gynecological findings were evaluated according to molecular tumor subtypes, the triple-negative subgroup exhibited a significantly higher rate of ovarian cancer compared with other groups (p = 0.034). No significant associations were observed between BRCA positivity and benign gynecological findings such as myomas, polyps, endometrial abnormalities, ovarian cysts, or adnexal masses. Similarly, tamoxifen use and chemotherapy exposure did not demonstrate any statistically significant relationship with gynecological findings. BRCA status was also not associated with the need for gynecologic surgery (p = 0.806). Conclusion: The development of gynecological findings in breast cancer survivors does not appear to be directly associated with molecular tumor subtype, BRCA status, tamoxifen therapy, or chemotherapy history. However, the notably increased rate of ovarian cancer in triple-negative breast cancer patients highlights the importance of heightened gynecologic surveillance in this high-risk subgroup. These findings underscore the need for individualized gynecologic follow-up strategies in breast cancer survivors.