Türkiye'de liberalizm üzerine yazılmış lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi
A bibliographic analysis of postgraduate theses written on liberalism in Türkiye
- Tez No: 996766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Siyasal Bilimler, Bibliography, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Liberalizm, liberal, bibliyometrik analizi, lisansüstü tez, doküman incelemesi, Liberalism, liberal, biblometric analysis, postgraduate thesis, document review
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de 1994–2024 yılları arasında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi veri tabanına kayıtlı olan ve liberalizm konusunu doğrudan ele alan toplam 330 lisansüstü tezi bibliyometrik analiz yöntemiyle inceleyerek bu alandaki akademik eğilimleri çok boyutlu biçimde ortaya koymaktır. Bu doğrultuda tezler; danışman, ana bilim dalı, çalışmalarda ele alınan konular, anahtar kelimeler, üniversite, yazımda kullanılan dil, tez türü ve YÖK Ulusal Tez Merkezi'ne kaydedildiği konu dizinleri gibi değişkenler çerçevesinde sistematik olarak analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini oluşturan tezlere, YÖK Ulusal Tez Merkezi arama motoru kullanılarak ulaşılmıştır. Tarama sürecinde“liberal”ve“liberalizm”anahtar kelimeleri temel alınmış; bu terimleri içeren başlıklara sahip 330 tez araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırma verileri, bibliyometrik analiz yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler, belirlenen değişkenlere göre kodlanarak tablolar hâlinde sıklık ve yüzde dağılımlarıyla sunulmuş, bulgular nicel nitelikte yorumlanmıştır. Çalışma, Türkiye'de liberalizm odaklı akademik üretimin yıllara, disiplinlere ve üniversitelere göre gösterdiği yönelimi ortaya koymakta; bu yönelimin ideolojik, teorik ve yöntemsel açıdan nasıl çeşitlendiğine dair kapsamlı veriler sunmaktadır. Araştırmanın sonuçları, sosyal bilimler alanında yapılan akademik üretimin içeriksel eğilimlerini anlamak açısından önemli bir kaynak oluşturmakta; özellikle siyaset bilimi, kamu yönetimi, sosyoloji, tarih ve hukuk gibi disiplinlerde liberalizme ilişkin yaklaşım tarzlarını karşılaştırmalı bir biçimde değerlendirme olanağı sunmaktadır. Ayrıca çalışmanın, alandaki kavramsal ve kuramsal derinliği güçlendirmeye yönelik alan yazınına özgün katkılar sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine a total of 330 postgraduate theses registered in the National Thesis Center database of the Council of Higher Education (YÖK) between 1994 and 2024 in Turkey and directly address the subject of liberalism, using the content analysis method, and to reveal academic trends in this field in a multidimensional manner. In this context, these were systematically analyzed within the framework of variables such as advisor, major field, subjects addressed in the studies, keywords, university, language used in writing, thesis type, and subject indexes registered in the National Thesis Center of YÖK. Document review technique was used in collecting research data. The theses constituting the universe of the research were accessed using the search engine of the National Thesis Center of YÖK. The keywords“liberal”and“liberalism”were taken as the basis in the scanning process; 330 theses with titles containing these terms were included in the research. The research data was collected using bibliometric analysis methods. The obtained data were coded according to the determined variables and presented in tables with frequency and percentage distributions, and the findings were interpreted quantitatively. The study reveals the orientation of liberalism-focused academic production in Turkey according to years, disciplines, and universities and provides comprehensive data on how this orientation diversifies in ideological, theoretical, and methodological terms. The results of the research constitute an important source in terms of understanding the content-based tendencies of academic production in the field of social sciences; it provides the opportunity to comparatively evaluate the approaches to liberalism in disciplines such as political science, public administration, sociology, history, and law. In addition, it is anticipated that the study will make original contributions to the literature in order to strengthen the conceptual and theoretical depth in the field.