Deneysel spı̇nal kord yaralanma modelı̇nde sertolizumabın etkisinin araştırılması
- Tez No: 996842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÇAMLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Spinal cord trauma, rat, experimental, antioxidant
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ağır nörolojik kayıplara sebep olan spinal kord hasarlanmaları özellikle gelişmekte olan ülkelerde maddi ve manevi kayıplara sebep olan önemli bir sağlık problemidir. Henüz Travmatik spinal kord hasarlanmalarında farmakolojik olarak kullanımı olan kesin bir ajan bulunmamaktadır. Günümüzde total spinal kord hasarlı olgularda nörolojik fonksiyonu düzeltebilecek etkili tedavi yoktur. Daha önceden çeşitli anti TNF-alfa ajanları denemiş olsa da Sertolizumab maddesi spinal travma modelinde daha önce denenmemiştir. Bu anlamda çalışmamız literatürde bir ilk olmaktadır. Bu çalışmanın amacı Sertolizumab maddesinin travmatik spinal kord hasarının erken dönemdeki nöroprotektif etkilerinin histoptolojik, biyokimyasal ve klinik olarak araştırılmasıdır. Yöntem: Bu çalışma Ege Üniversitesi Hayvan Deneyleri Laboratuarı, Ege Üniversitesi Histoloji Anabilim Dalı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik SUAM'nde gerçekleştirildi. Çalışmaya, her grupta 10'ar tane olacak şekilde, 30 adet Wistar-Albino türü rat dahil edildi. Gruplarda cinsiyet dağılımları benzer şekilde ayarlandı. Sham grubuna sadece laminektomi uygulandı. 1. Gruba kontrol grubu olarak sadece laminektomi uygulandı. 2. Gruba laminektomi ve deneysel spinal kord travması yapıldı. Üçüncü gruba ise laminektomi ve deneysel spinal kord travması yapıldıktan sonra intraperitoneal olarak Sertolizumab verildi (10 mikrogram). Yedi gün sonunda ratlardan intrakardiyak kan örnekleri, spinal doku kesitleri histolojik ve biyokimyasal inceleme için alındı. Tarlov skalasına göre motor fonksiyonları not edildi. Bulgular: Değerlendirmeler sonucunda gruplar arasında Modifiye tarlov skalasına göre değderlendirilmelerinde, alınan spinal kord kesitlerinde apoptozis oranlarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma ile Sertolizumab'ın spinal kord hasarlanmasının erken dönemlerinde uygulanmasının klinik olarak motor fonksiyonlara ve travma sonrası spinal kord histolojisi üzerindeki olumlu etkileri gösterilmiştir. Bu nedenle akut spinal kord yaralanmalarında potensiyel bir teröpatik ajan olabileceği düşünülmüştür. Anahtar sözcükler: Spinal kord travması, rat, deneysel, antioksidan
Özet (Çeviri)
Purpose: Spinal cord injuries that cause severe neurological losses are an important health problem that causes material and moral losses, especially in developing countries. There is no definitive pharmacological agent yet for traumatic spinal cord injuries. Today, there is no effective treatment that can restore neurological function in cases with total spinal cord injury. Although various anti-TNF-alpha agents have been tried before, Certolizumab has not been tested before in a spinal trauma model. In this sense, our study is a first in the literature. The aim of this study is to investigate the histoptological, biochemical and clinical neuroprotective effects of Certolizumab in the early stages of traumatic spinal cord injury. Method: This study was carried out at Ege University Animal Experiments Laboratory, Ege University Histology Department and Health Sciences University Tepecik SUAM. 30 Wistar-Albino type rats, 10 in each group, were included in the study. Gender distributions in the groups were adjusted similarly. Only laminectomy was performed in the sham group. Group 1 underwent only laminectomy as a control group. Group 2 underwent laminectomy and experimental spinal cord trauma. The third group was given Certolizumab intraperitoneally (10 micrograms) after laminectomy and experimental spinal cord trauma. At the end of seven days, intracardiac blood samples and spinal tissue sections were taken from the rats for histological and biochemical examination. Motor functions were noted according to the Tarlov scale. Results: As a result of the evaluations, a statistically significant difference was found between the groups in the evaluations according to the Modified Tarlov scale and in the rates of apoptosis in the spinal cord sections taken. Conclusion: This study demonstrated the positive effects of the application of Certolizumab in the early stages of spinal cord injury on clinical motor functions and post-traumatic spinal cord histology. For this reason, it was thought to be a potential therapeutic agent in acute spinal cord injuries.