Etno-dinsel bir kimliğin inşası açısından Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi Miçing Ayini özelinde Türkiye Gregoryenleri
In terms of the construction of an ethno-religious identity: Kayseri Surp Krikor Lusavoric Church the Gregorians of Turkey in the context of the Michink Rite
  1. Tez No: 996856
  2. Yazar: EROL CAN TOKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÖZDEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Dini müzik, Etnomüzikoloji, Karşılaştırmalı müzik, Religious music, Ethnomusicology, Comparative music
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
Özet
Gregoryen cemaati için Hristiyanlığın nirengi noktalarından biri olarak kabul edilen Kayseri, atalarını, azizleri ve kutsal olan mekanı temsil etmektedir. Büyük Oruç Dönemi'nin ortasına gelindiğinde ise tövbe etmek ve atalarını anmak maksadıyla, mezhebin öncüsünün adını taşıyan ve Türkiye topraklarındaki ilk Apostolik Ermeni kilisesi olan Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde Miçing Ayini icra edilmektedir. Ayin; Kutsal Sunu Töreni (Surp Badarak) repertuvarı ve reçitatif formların icrası üzere gerçekleşmektedir. Çalışma, bu ziyaretin kültürel çıktılarını gözler önüne sererken, ayinde yer alan makamsal yapılar ve ayin akışı hakkında fikir sahibi olmayı amaçlar. Araştırmanın gözlem ile ilgili boyutlarını oluşturmak adına, 08.03.2024 tarihinde Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde gerçekleşen Miçing Ayini'ne katılımsız gözlem gerçekleştirilmiştir. Müzik pratiklerinin analizine yönelik veriler, gözlem, görüşme ve kamera kayıtları ile elde edilmiştir. Ayin repertuvarındaki icralar, Arel-Ezgi-Uzdilek nazarî altyapısı/anlayışı esas alınarak notaya alınmış ve çözümlenmiştir. Tarihsel arka planın oluşturulmasında doküman analizi, ayin akışı ve makamsal analizlerin çözümlenmesi ise betimsel analiz ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda, Türk-Ermeni kültürleşmesi kapsamında Türk makam müziği süslemeleri ve ezgi yapılarının bahis mevzusu Ermeni kilise müziğine yansımış olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, ayin repertuarı açısından özellikle Acem, Hüzzam, Segâh, Rast, Hicaz ve Buselik makamlarına başvuru yapılmakta olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Kayseri, regarded as one of the cornerstones of Christianity for the Gregorian community, represents its ancestors, saints, and sacred sites. When the middle of Lent arrives, the Michink Rite is performed at the Surp Krikor Lusavoric Church in Kayseri, named after the founder of the denomination and the first Apostolic Armenian church on Turkish soil, with the aim of repenting and remembering one's ancestors. The rite is performed according to the repertoire of the Divine Liturgy (Patarag) and recitative forms. The study aims to reveal the cultural outputs of this visit and to provide insight into the modal structures and flow of the rite. To establish the observational aspects of the research, an unobtrusive observation was conducted during the Miçing Ayini held at the Surp Krikor Lusavoric Church in Kayseri on 08.03.2024. Data for the analysis of musical practices was obtained through observation, interviews, and camera recordings. The performances in the liturgical repertoire were transcribed and analysed based on the theoretical framework/understanding of Arel-Ezgi-Uzdilek. Document analysis was used to establish the historical background, while descriptive analysis was used for the liturgical flow and modal analysis. The results of this research show that Turkish modal music embellishments and melody structures have been reflected in Armenian church music within the scope of Turkish-Armenian acculturation. Furthermore, it has been observed that the liturgical repertoire particularly draws upon the modes of Acem, Hüzzam, Segâh, Rast, Hicaz and Buselik.