Sosyal ve örgütsel dışlanmanın iş tatmini üzerindeki etkisinde örgütsel adaletin düzenleyici rolü
The moderating role of organizational justice in the effect of social and organizational exclusion on job satisfaction
  1. Tez No: 996875
  2. Yazar: GÖZDE KASAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR KÖKALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel dışlanma, Organizational ostracism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Küresel iş gücü hareketliliğinin artmasıyla birlikte, farklı kültürel ve etnik kökenlere sahip bireylerin örgütlerdeki deneyimlerine yönelik araştırmalar önem kazanmıştır. Bu bağlamda, iş yerinde maruz kalınan sosyal ve örgütsel dışlanma, çalışanların psikolojik iyi oluşlarını ve iş tatminlerini etkileyen temel unsurlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, aktif çalışma hayatında yer alan yabancı uyruklu bireylerin sosyal ve örgütsel dışlanma algılarının iş tatmini üzerindeki etkilerini belirlemeyi ve bu etkileşimde örgütsel adaletin düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 320 katılımcıdan oluşan örneklem üzerinden yürütülmüştür. Araştırma bulgularına göre, sosyal dışlanma ve örgütsel dışlanma algılarının iş tatmini üzerinde anlamlı ve negatif etkileri bulunurken, örgütsel adalet algısının iş tatmini üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, çalışanların dışlanmış hissetmelerinin işlerinden duydukları memnuniyeti düşürdüğünü, adaletli bir çalışma ortamının ise bu olumsuz etkiyi azaltabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, örgütlerin kültürel çeşitliliğe duyarlı, kapsayıcı ve adil uygulamalar geliştirerek yabancı uyruklu çalışanların iş tatminini artırabileceklerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
With the increasing mobility of the global workforce, research focusing on the experiences of individuals from diverse cultural and ethnic backgrounds within organizations has gained significant importance. In this context, social and organizational exclusion in the workplace has emerged as a critical factor influencing employees' psychological well-being and job satisfaction. This study aims to examine the effects of perceived social and organizational exclusion on the job satisfaction of foreign nationals actively engaged in the workforce, and to investigate the moderating role of organizational justice in this relationship. The research was conducted with a sample of 320 participants. Findings indicate that perceptions of social and organizational exclusion have significant negative effects on job satisfaction, whereas the perception of organizational justice has a significant positive effect. These results suggest that feelings of exclusion can diminish employees' satisfaction with their jobs, while a fair organizational environment may alleviate this negative impact. Furthermore, the findings underscore the potential for organizations to enhance job satisfaction among foreign employees by implementing culturally sensitive, inclusive, and fair practices.