İnancın yatırım kararlarına etkisi: Davranışsal finans çerçevesinde türkiye üzerine bir saha çalışması
The effect of belief on investment decisions: A field study on turkey with the framework of behavioral financial theory
- Tez No: 996877
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN EROL, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED TALHA NARCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, İşletme, Ekonomi, Finance, Business Administration, Economics
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal finans, Finansal okuryazarlık, Finansal yatırım, Behavioral finance, Financial literacy, Financial investment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda iktisat ilmi ve finans bilimi açısından bazı kavramlar daha fazla sorgulanır hale gelmiştir. Bunun en iyi örneklerinden bir tanesi her iki bilim dalı içinde geçerli olan ortak temel kavram insan rasyoneldir postülasının sorgulanmasıdır. Güncel yazımda her iki bilim dalı da kendine yeni bir argüman geliştirmiş ve sınırlı rasyonellik aksiyom olarak kabul görmeye başlamıştır. İnsanın bilişsel yapısının nasıl yönlendirileceği ve söz konusu yönlendirmelerin etkilerinin nasıl sonuçlar doğuracağı üzerine çok sayıda çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmalarla beraber bireyin psikolojik etkisinin rasyonellikten ne kadar uzaklaştırılabileceği veya kendi iradesi ile hangi ölçüde uzaklaşabileceği de araştırılmıştır. Bu çerçevede literatürde farklı yatırımcı tipolojilerinin yatırım kararlarını etkileyen Davranışsal Finans teorileri geliştirilmiştir. Bu araştırmanın amacı yatırımcıların yatırım kararlarına yönelik davranışlarında inançlarının etkisinin olup olmadığını ölçmektir. Bu davranış biçiminin profesyonel meslek yaşamları finans sektöründe olan kişiler ile, söz konusu sektör dışında istihdam edilen bireyler arasında davranış farklılığı olup olmadığını, davranışsal finans çerçevesinde incelemek, finansal risk toleransın ve finansal okuryazarlığın söz konusu çerçevede etkisinin olup olmadığını irdelemektir. Araştırmaya yönelik olarak yapılan kapsamlı literatür tetkiki neticesinde literatürde, yaptığımız çalışmanın kapsamı, niteliği ve metodolojisi yönünden konumuz kapsamında araştırmaların sınırlı sayıda olduğu görülmüştür. Özellikle iki grup arasında bahse konu farklılığın karşılaştırmalı analiz yöntemi ile ele alınarak incelenmesi yönü ile de çalışmanın literatüre teorik ve ampirik açılardan özgün nitelikte bir katkı sağlaması hedeflenmektedir. Nicel araştırma yönteminin tercih edildiği bu araştırmada, veri toplama tekniği olarak anket seçilmiş ve uygulama sonucunda 421 finans sektörü çalışanlarından, 472 finans dışı sektör çalışanından toplanan veriler analiz edilmiştir. Çalışma neticesinde örneklem gruplarında benzer sonuçlara varılmıştır. Analiz sonuçlarına göre istatistiki olarak inancın, finansal risk toleransının ve finansal okuryazarlığın finansal davranış kararı üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, certain concepts have come under increasing scrutiny in the fields of economics and finance. One of the best examples of this is the questioning of the fundamental concept common to both disciplines, namely the postulate that humans are rational. In recent literature, both disciplines have developed new arguments and the axiom of bounded rationality has begun to gain acceptance. Numerous studies have been conducted on how human cognitive structures can be influenced and what consequences such influences may have. Alongside these studies, research has also been conducted on how far an individual's psychological influence can be separated from rationality or to what extent it can be separated by their own will. Within this framework, behavioral finance theories have been developed in the literature that influence investment decisions based on different investor typologies. The purpose of this research is to measure whether beliefs have an effect on investors' investment decisions. It aims to examine whether there are behavioral differences between individuals whose professional careers are in the financial sector and those employed outside of this sector, within the framework of behavioral finance, and to investigate whether financial risk tolerance and financial literacy have an effect within this framework. As a result of the comprehensive literature review conducted for the research, it was observed that there are a limited number of studies in the literature in terms of the scope, nature, and methodology of our study. In particular, it is aimed to contribute to the literature with a theoretical and empirical perspective by examining the difference between the two groups using a comparative analysis method. In this study, where quantitative research methods were preferred, a survey was selected as the data collection technique, and the data collected from 421 finance sector employees and 472 non-finance sector employees were analyzed.The results of the study revealed similar outcomes across the sample groups. According to the analysis, belief, financial risk tolerance and financial literacy were found to have a statistically significant impact on financial decision-making behavior.