Rol belirsizliği ve rol çatışmasının iş stresi ve iş tatmini üzerindeki etkisinde kurumsal itibarın düzenleyici rolü: Kamu kuruluşlarında bir uygulama
The moderating role of corporate reputation in the impact of role ambiguity and role conflict on job stress and job satisfaction: An application in public institutions
- Tez No: 996878
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR KÖKALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal yönetim, İş stresi, Behavioral management, Job stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Tez çalışmasında, rol belirsizliği ve rol çatışması bağımsız değişkenleri ile iş stresi ve iş tatmini bağımlı değişkenleri arasındaki ilişkileri incelemek ve kurumsal itibar değişkeninin bu ilişkilerdeki düzenleyici rolü bağlamında kamu kuruluşlarında araştırma yapmak amaçlanmıştır. Araştırma evrenini kamu kuruluşu çalışanları, örneklemini ise seçilmiş 50 adet kamu kuruluşunun çalışanları oluşturmaktadır. Çalışma kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 745 katılımcı ile Ocak 2024 - Mart 2024 döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılanların yanıtları“Rol Belirsizliği ve Rol Çatışması Ölçeği”,“İş Stresi Ölçeği”,“İş Tatmini Ölçeği”ve“Kurumsal İtibar Ölçeği”ile ölçümlenmiştir. Araştırma sonucunda, kamu kuruluşu çalışanlarının rol belirsizliği ve rol çatışması yaşamasının iş stresini arttırdığı ve iş tatminini olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Ancak saygın ve itibarı yüksek kamu kuruluşunda çalışmanın iş stresi ve iş tatmini üzerinde olumsuzlukları dengeleyici bir rol üstlenebildiği ve çalışanların iş tatminlerini olumlu etkilediği tespit edilmiştir. Bir başka ifade ile kamu kuruluşu çalışanlarının rol belirsizliği ve rol çatışmasının, iş stresi ve iş tatmini üzerindeki etkilerinde kurumsal itibarın düzenleyici rolü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to examine the relationships between the independent variables of role ambiguity and role conflict and the dependent variables of job stress and job satisfaction and to conduct research in public administrations in the context of the moderating role of the corporate reputation variable in these relationships. The universe of the research consists of public administration employees and the sample consists of employees of 50 selected public administrations. The study was conducted with 745 participants using the convenience sampling method between January 2024 and March 2024. The responses of the participants in the study were measured with the“Role Ambiguity and Role Conflict Scale”,“Job Stress Scale”,“Job Satisfaction Scale”and“Corporate Reputation Scale”. As a result of the research, it has been shown that role ambiguity and role conflict among public administration employees increase job stress and negatively affect job satisfaction. However, it has been determined that working in a respected and highly reputable public administration may play a balancing role on job stress and job satisfaction and positively affect the job satisfaction of employees. In other words, the moderating role of corporate reputation was detected in the effects of role ambiguity and role conflict on job stress and job satisfaction of public administration employees.