Sahîhayn'a ilişkin sıhhat algısının hadis usûlüne etkisi
The impact of the perception of authenticity concerning the Sahîhayn on hadith methodology
  1. Tez No: 996892
  2. Yazar: AYŞE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİŞAN TÜRCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Sahîhayn, Otorite, Hadis Usûlü, Hadis Literatürü, Hadith, Sahîhayn, Hadith Methodology, Hadith Literature, Authority
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Hadis geleneği dinî bilginin kaynağını belirleme ve rivayetlerin sıhhatini tespit etme amacıyla erken dönemlerden itibaren isnad ve râvi merkezli bir değerlendirme yöntemi geliştirmiştir. Bu süreçte sahih hadisleri derleme çabasıyla kaleme alınan eserler zamanla temel referanslara dönüşmüştür. Buhârî ve Müslim'in el-Câmiʿu's-Sahîh'leri hadis tarihinin sonraki dönemlerinde en güvenilir kaynaklar olarak kabul edilmiş ve bu iki eser etrafında oluşan güven algısı hadis usûlü düşüncesinin şekillenmesinde belirleyici bir rol oynamıştır. Bu çalışma, Sahîhayn'a atfedilen sıhhat ve güven anlayışının hadis usûlü literatürü üzerindeki teorik, yapısal ve metodolojik etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada Sahîhayn'ın hadis ilmindeki konumu tarihsel gelişim içinde değerlendirilmiştir. Sahîhayn'ın otorite kazanma süreci ise isnad sistemi, râvi değerlendirme ilkeleri ve erken dönem muhaddislerinin yaklaşımları çerçevesinde ele alınmıştır. Sahih hadis tanımı ve meselelerinin ele alınışında Sahîhayn'ın nasıl merkezî bir referans hâline geldiği ortaya konmuş ve Sahîhayn'a duyulan güvenin telakkî bi'l-kabûl ve icmâ anlayışlarıyla nasıl ilişkilendirildiği incelenmiştir. Ayrıca muʿanʿan rivayetler, tedlîs, bidʿat ehli râviler ve şâz hadis gibi ihtilaflı meselelerde Sahîhayn'ın ölçü kabul edilme süreci analiz edilmiş; bu eserlerdeki uygulamaların sonraki usûl tartışmalarına yön verdiği tespit edilmiştir. Sahîhayn merkezli sıhhat anlayışının hadis usûlü literatürünün yapı ve sistematiği üzerindeki etkisinin belirlenmesi de tezin hedeflerindendir. Usûl eserlerinde sahih hadis konusunun öncelikli başlık hâline gelmesinde Sahîhayn'ın rolü değerlendirilmiştir. Bunun yanında Sahîhayn'a duyulan güvenin, müstedrek, müstahrec, zevâid, derleme ve şerh türü eserlerin ortaya çıkışına nasıl zemin hazırladığı incelenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Sahîhayn'ın yalnızca sahih hadisleri bir araya getiren iki eser olmakla sınırlı kalmayarak sahih hadis anlayışını yönlendiren ve hadis usûlü literatürünün kavramsal çerçevesini şekillendiren normatif bir referans hâline geldiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE IMPACT OF THE PERCEPTION OF AUTHENTICITY CONCERNING THE SAHÎHAYN ON HADITH METHODOLOGY The hadith tradition developed an evaluation method centered on the isnad and narrator from its early periods to determine the source of religious knowledge and assess the authenticity of narrated reports. Within this framework, works composed with the aim of compiling authentic hadiths turned into fundamental references over time. Bukhari and Muslim's al-Jâmi'u's-Sahîh's were accepted as the most reliable sources in later phases of Hadith history and the perception of trust surrounding these two works played a decisive role in shaping the thought of Hadith methodology. This study aims to examine the theoretical, structural and methodological effects of the understanding of authenticity and reliability attributed to the Sahîhayn on the literature of Hadith methodology. In this research, the position of the Sahîhayn in the science of Hadith is evaluated in the context of its historical development. The process through which the Sahîhayn acquired authoritative status is examined within the framework of the isnad system, principles of narrator evaluation and the approaches of early hadith scholars. The study demonstrates how the Sahîhayn became a central reference in the definition of authentic hadith and the handling of related issues and analyzes how the trust in the Sahîhayn is linked to the concepts of acceptance by the community and consensus (ijmâ). Furthermore, the process of accepting the Sahîhayn as a criterion in controversial issues such as mu'an'an narrations, tadlis (obfuscation), narrators who are people of bid'at and shadh hadith is analyzed; it is determined that the practices in these works guided subsequent methodological debates. A further objective of this study is to determine the impact of the Sahîhayn -centered understanding of authenticity on the structure and systematic nature of the hadith methodology literature. The role of the Sahîhayn in making the subject of sahih hadith a primary subject in methodology works is evaluated. Besides, the study examines how the trust in the Sahîhayn paved the way for the emergence of related literary genres of mustadrak, mustakhraj, zawaid, compilations and commentary work (sharh). As a result, it is concluded that the Sahîhayn did not remain limited to being two works that merely brought together authentic hadiths but became a normative reference that guided the understanding of authentic hadith and shaped the conceptual framework of Hadith methodology literature.