İdari gözetim kararlarına karşı açılan tazminat davalarının incelenmesi
Review of compensation cases filed against administrative detention decisions
- Tez No: 996899
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİÇEK ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hukuk, Law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Devletler, ülke sınırları içerisinde bulunan yabancıların, ulusal güvenliğinin temini ve devamı için iç hukukta tâbi olacakları kuralları tarafı oldukları uluslararası antlaşmalar çerçevesinde belirlemekle mükelleftirler. Bu amaçla düzenlenen 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Kanunu'nun (YUKK) yürürlüğe girmesi ile ülkemizde bulunan yabancılar hakkında uygulanan en temel norm haline gelmiştir. Tezimizde, YUKK çerçevesinde yabancılar hakkında uygulanan idari gözetim işlemi ve onun süjesi olan yardımcı kavramlar, idari gözetimin kapsamı, uygulanması ile bu kararın yasal dayanakları, idari gözetim sürecinde karşılaşılan sorunlar, idari gözetim kararının sona ermesi halleri ve özellikle hukuka aykırı veya haksız idari gözetim kararları verilmesi hâllerinde, bu kararlara karşı başvurulacak yasa yolları ile açılan tazminat davaları ayrıntılı olarak incelenmiştir. İdari gözetimin, ceza hukukundaki koruma tedbirleriyle farlılıklarına yer verilmiş, maddi ve manevi tazminat kavramaları ışığında koruma tedbirleri nedeniyle verilen tazminat davalarındaki uygulamalar gözetilerek zararın ne şekilde tazmin edileceği hukukî ve yargısal açıdan açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte, Kanun'da düzenlemesi bulunmayan tazminat talepli davaların görüleceği görevli mahkeme, Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Uyuşmazlık Mahkemesi gibi yüksek yargı organlarının verdiği kararlar çerçevesinde ve ilk derece mahkemeleri ile istinaf daireleri tarafından verilen kararlar ışığında değerlendirilerek görevli ve yetkili yargı makamlarının kimler olduğu sorusu tartışılmıştır. Amaç, hem hukukî boşluklara hem de uygulamadaki belirsizliklere ışık tutmak; bireylerin hak arama özgürlüğünü etkili biçimde kullanabilmelerinin önündeki engelleri ortaya çıkarmaktır. Bu bağlamda, tez, idari gözetim uygulamalarındaki hukukî sorunları, içtihat farklılıklarını ve tazminat mekanizmasını değerlendirerek yabancıların temel haklarının korunmasına ilişkin öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
States are obligated to determine, within the framework of international agreements to which they are parties, the rules governing foreigners residing within their borders, for the purpose of ensuring and maintaining national security. The enactment of Law No. 6458 on Foreigners and International Relations has become the most fundamental norm applied to foreigners in our country. This thesis examines in detail the administrative detention process applied to foreigners under the Law No. 6458, its related auxiliary concepts, the scope and application of administrative detention, the legal basis for this decision, the problems encountered during the administrative detention process, the circumstances under which administrative detention decisions are terminated, and especially the legal remedies and compensation claims filed against unlawful or unjust administrative detention decisions. The differences between administrative detention and protective measures in criminal law are discussed, and the legal and judicial aspects of how damages are compensated are clarified, considering the applications in compensation claims arising from protective measures in light of the concepts of material and moral damages. However, the question of which court is competent to hear compensation claims not regulated by law has been discussed, based on the decisions of high judicial bodies such as the Constitutional Court and the Court of Disputes, as well as the decisions of first instance courts and appellate chambers. The aim is to shed light on both legal gaps and uncertainties in practice; and to reveal the obstacles to individuals' ability to effectively exercise their right to seek justice. In this context, the thesis evaluates the legal problems, jurisprudential differences, and compensation mechanisms in administrative detention practices and offers suggestions for the protection of the fundamental rights of foreigners.