Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve 16 Nisan 2017 anayasa değişikliklerine yönelik değerlendirmeler
Assessments of the presidential system of government and the constitutional amendments of April 16, 2017
- Tez No: 996917
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYFER DAĞDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Hukuk, Kamu Yönetimi, Political Science, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Anayasa değişiklikleri, Başkanlık sistemi, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, Hükümet sistemi, Parlamenter sistem, Referandum, Yarı başkanlık sistemi, Constitutional amendments, Presidency system, Presidential government system, Government system, Parliamentary system, Referendum, Semi-presidential systems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
1982 Anayasası'nda parlamenter hükümet sistemi ile yönetilen Türkiye, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan anayasa değişikliği referandumu sonrası Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş yapmıştır. Bu hükümet sistemi değişikliğine kadar olan süreçte Turgut Özal'dan, Süleyman Demirel' e, Alpaslan Türkeş'ten, Necmettin Erbakan'a ve Recep Tayyip Erdoğan'a kadar birçok siyasi lider 1982 Anayasası'nın ve hükümet sisteminin değişmesi gerektiği savını ileri sürmüşlerdir.15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen darbe teşebbüsü ise bu hükümet sistemine yönelik anayasa değişikliğinin sebepleri arasında yerini almış ve süreci hızlandırmıştır. Çalışmanın amacı, demokratik hükümet sistemlerinin tanımları eşliğinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yeni bir sistem olduğuna değinmek ve Türkiye'deki parlamenter sistemin uygulandığı 1982 Anayasası döneminde yarattığı sorunları vurgulayarak yeni sisteme sebep olan siyasi, hukuki ve ekonomik süreçler ışığında, Türkiye'nin 2017 anayasa değişikliği sonrası oluşan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle oluşan yönetim yapısını değerlendirmektir. Çalışma, nitel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Doküman analizleri ve literatür taramaları Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne dair teorik çerçeve ve uygulamayı anlamak üzere değerlendirilmiştir. Çalışma, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kendine özgü yapısıyla yönetim erkleri üzerindeki etkisi ve tarihsel süreç açısından anayasa değişikliği öncesi Türkiye'deki 1982 Anayasası ile uygulanan parlamenter sistem uygulamaları ve başkanlık sistemi ile mukayesesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Turkey, governed by a parliamentary system under the 1982 Constitution, transitioned to a presidential system following the constitutional amendments referendum on April 16, 2017. Prior to this change, political leaders from Turgut Özal to Süleyman Demirel, Alpaslan Türkeş, Necmettin Erbakan, and Recep Tayyip Erdoğan argued for the re-establishment of the 1982 Constitution and its governing system. The aim of this study is to examine the interaction between the presidential system and a new system, highlighting the political, legal, and economic irregularities that arose during the parliamentary system and the 1982 Constitution, and the new system of government established in Türkiye after the 2017 constitutional amendment. The study utilizes a qualitative research method. Document analyses and literature reviews are used to evaluate the theoretical framework and application of the presidential system of government. This study is significant because it examines the unique structure of the Presidential Government System, its impact on the branches of government, and its comparison with the parliamentary system and presidential system implemented in Türkiye under the 1982 Constitution prior to the change in governance.