Orta hat abdominal hernilerde intraperitoneal onlay mesh (IPOM) plus tekniği ile genişletilmiş total ekstraperitoneal yaklaşım (e-TEP) tekniğinin karşılaştırılması
Comparison of the intraperitoneal onlay mesh (IPOM) plus technique and the extended total extraperitoneal (e-TEP) approach in midline abdominal hernias
- Tez No: 997029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KILAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Abdominal herni, laparoskopi, IPOM Plus, e-TEP, postoperatif ağrı, Abdominal hernia, laparoscopy, IPOM Plus, e-TEP, postoperative pain
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç Orta hat abdominal herni cerrahisinde laparoskopik yaklaşımlar, daha az postoperatif ağrı ve hızlı iyileşme sağlamaları nedeniyle yaygın olarak tercih edilmektedir. Güncel teknikler arasında intraperitoneal onlay mesh (IPOM Plus) ve genişletilmiş total ekstraperitoneal (e-TEP) yöntemler öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, IPOM Plus ve e-TEP teknikleri ile yapılan laparoskopik orta hat abdominal herni onarımlarının klinik sonuçlarını, postoperatif ağrı düzeylerini ve komplikasyon oranlarını karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot Bu retrospektif çalışmaya, laparoskopik IPOM Plus veya e-TEP tekniği ile orta hat abdominal herni onarımı yapılan hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, herni tipi, operasyon süresi, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar, hastanede kalış süresi ve postoperatif 1., 10. ve 30. günlerdeki VAS(Vizüel analog skoru) ağrı skorları kaydedildi. Veriler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular Gruplar arasında demografik veriler açısından anlamlı fark saptanmadı. e-TEP grubunda operasyon süresinin daha uzun olduğu, ancak erken postoperatif dönemde ağrı skorlarının daha düşük seyrettiği görüldü. Komorbiditesi bulunan hastalarda postoperatif ağrı skorları anlamlı derecede yüksek bulundu. Her iki teknik arasında komplikasyon oranları açısından anlamlı fark izlenmedi. Tartışma ve Sonuç e-TEP tekniği, anatomik planların daha net görülmesini sağlaması sayesinde postoperatif ağrının azaltılmasında avantaj sağlayabilir. Uygun hasta seçimi ile her iki teknik de güvenle uygulanabilir olup, e-TEP seçilmiş olgularda etkili bir alternatif olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Laparoscopic approaches are widely preferred in midline abdominal hernia surgery due to reduced postoperative pain and faster recovery. Among current techniques, intraperitoneal onlay mesh (IPOM Plus) and extended total extraperitoneal (e-TEP) repair are commonly used. The aim of this study was to compare clinical outcomes, postoperative pain levels, and complication rates of laparoscopic midline abdominal hernia repairs performed using IPOM Plus and e-TEP techniques. Materials and Methods This retrospective study included patients who underwent laparoscopic midline abdominal hernia repair using either the IPOM Plus or e-TEP technique. Demographic characteristics, hernia type, operative time, intraoperative and postoperative complications, length of hospital stay, and Visual Analog Scale (VAS) pain scores on postoperative days 1, 10, and 30 were recorded. Statistical analyses were performed to compare the groups. Results No significant differences were observed between the groups regarding demographic data. Operative time was longer in the e-TEP group, whereas early postoperative pain scores were lower. Patients with comorbidities demonstrated significantly higher postoperative pain scores. There was no statistically significant difference between the groups in terms of complication rates. Discussion and Conclusion The e-TEP technique may offer an advantage in reducing postoperative pain due to improved visualization of anatomical planes. With appropriate patient selection, both techniques can be safely applied, and e-TEP represents an effective alternative in selected cases.