Polipropilen meş greftlerin dokuya tespitinde kullanılan farklı materyallerin kopma kuvvetlerinin karşılaştırılması
To compare the tensile strength of different materials being used in the fixation of polypropylene mesh grafts to the tissue
- Tez No: 171555
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET GÜREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: insizyonel herni, kopma kuvveti, metalik tespit ediciler, prolen sütür, prostetik greft 64, incisional hernia, tensile strength, metallic fixators, prolene suture, prosthetic graft 66
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
7- ÖZET Polipropilen Meş Greftlerin Dokuya Tespitinde Kullanılan Farklı Materyallerin Kopma Kuvvetlerinin Karşılaştırılması Karın ameliyatlarından sonra karşılaşılabilen önemli sorunlardan birisi olan insizyonel herniler, laparotomi sonrasında % 3-20 oranında, laparoskopi sonrasında ise % 0.2-1.2 oranında gelişmektedir. İnsizyonel hernilerin tedavisinde kullanılan yöntemlerin başlıcaları, primer sürürle onarım, prostetik greftle açık onarım ve prostetik greftle laparoskopik onarımdır. İnsizyonel hernilerin ve karın duvarı defektlerinin greftlerle onaranı sırasında, greftin fasyaya tespit edilmesinde, absorbe olabilen ve absorbe olmayan özellikte çeşitli sürür materyalleri ve çeşitli özellikte metalik tespit edici materyaller kullanılmaktadır. Bu deneysel çalışmanın amacı, polipropilen mesh greftlerin dokuya tespitinde kullanılan absorbe olmayan sürür materyali ile metalik tespit edici materyallerin kopma kuvvetlerini karşılaştırmaktır. Bu amaçla polipropilen sürür ( ProlenR ), metalik tespit edici materyal olarak da VersaTack ve EndoAnchor kullanılmıştır. Çalışmada 60 adet Wistar Albino cinsi rat kullanıldı. Denekler, her grupta 30 rat olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. Bu 2 Grup da kendi içlerinde 10' ar tane rattan oluşan 3 alt gruba ayrıldılar. 1. gruptaki ratlar 7 gün takip edildi. 2. gruptaki ratlar ise 14 gün takip edildi. Greftin dokuya tespit edilmesinde polipropilen sürür ( ProlenR ), VersaTack ve EndoAnchor kullanıldı. Deneklere genel anestezi yapıldıktan sonra, uygun asepsi ve antisepsi koşullan da sağlandıktan sonra, karın ön duvarına standart 5 cm'lik orta hat insizyonu yapıldı. Cilt dekole edildi, karın ön duvarından periton kalacak şekilde 1x1 cm'lik doku eksize edildi. 3x1.5 cm'lik polipropilen meş greft defektin üzerine serildi ve ProlenR sürür, VersaTack ve EndoAnchor ile tespit edildi. 1. Gruptaki denekler, 7. günün sonunda intraperitoneal yüksek doz anestezi verilerek sakrifiye edildi ve laparotomi yapılıp 2 cm'lik çevre sağlam doku ile beraber greft 63eksize edildi. Polipropilen ( ProlenR ) sütür, MULTIFIPvE VersaTack ve EndoAnchor için kopma kuvvetleri ayrı ayrı ölçüldü. 2. Gruptaki denekler de, 14. günün sonunda aynı şekilde sakrifiye edildi ve laparotomi yapılıp 2 cm'lik çevre sağlam doku ile beraber greft eksize edildi ve kopma kuvvetleri ayrı ayrı ölçüldü. Çalışmamızda greftin dokuya tespit edilmesinde kopma kuvveti açısmdan en sağlam bulunan, polipropilen ( ProlenR ) sütür materyalidir. İkinci sırada VersaTack ve daha sonra da EndoAnchor gelmektedir.
Özet (Çeviri)
8- SUMMARY To compare the tensile strength of different materials being used in the fixation of polypropylene mesh grafts to the tissue One of the most important problems which can be seen after abdominal surgery, incisional hernias develops 3-20 % of patients after laparotomy and 0,2-1,2 % after laparoscope The main methods used in the treatment of incisional hernias are; primary repair with suture, open repair with prosthetic graft and laparoscopic repair with prosthetic graft. During repair of incisional hernias and abdominal wall defects with graft and fixation of graft to the fascia ; different suture materials which are absorbable or non absorbable and different kinds of metallic fixator materials are used. The purpose of this experimental study was to compare the tensile strength of nonabsorbable suture materials and metallic fixator materials which are used for the fixation of polypropylene mesh grafts to the tissue. For this purpose; polypropylene suture ( Prolene R) and VersaTack and EndoAnchor are used as metallic fixators. In this study; 60 Wistar Albina rats were used. Rats were divided into two groups which contain 30 rats each. These two groups are also divided into three subgroups which contain 10 rats. Rats in the first group are kept alive for 7 days and rats in the second group are kept alive for 14 days. Polypropylene suture ( Prolene R), VersaTack and EndoAnchor are used at the fixation of graft to the tissue in the subgroups. After proper aseptic and antiseptic conditions and general anesthesia 5 cm standard middle line insicions were made at the anterior abdominal wall. The skin was decolated, lcmxlcm tissue excision was made from the anterior abdomen wall except periton. A 3cmxl,5cm polypropylene mesh graft laid over defect and fixed with prolene suture, VersaTack and EndoAnchor. Rats in the first group were killed at the end of 7.day by giving intraperitoneal high dose anesthesia. Graft was excised with 2 cm firm surrounding tissue. Tensile strength of polypropylene ( Prolene R ) suture, 65MULTİFIRE VersaTack and EndoAnchor were measured one by one. Rats in the second group were killed at the end of 14. day and graft excision was made with 2 cm firm surrounding tissue and tensile strengths were measured one by one. In our study; according to tensile strength the strongest is polypropylene aıe R ) suture mate: the third is EndoAnchor. ( Prolene R ) suture material at the fixation of graft to tissue. Second is VersaTack and