Ambrisentan ilaç etken maddesinin pka değerinin HPLC. metodu ile tayini
Determination of pka value of ambrisentan pharmaceutical active ingredient by HPLC method
  1. Tez No: 997034
  2. Yazar: ERKAN TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. DİLARA BAŞAT DERELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ambrisentan, pKa, HPLC, Ambrisentan, pKa, HPLC
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde farmasötik etkin maddelerin iyonlaşma davranışlarının belirlenmesi, biyoyararlanım, farmakokinetik ve formülasyon geliştirme çalışmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle zayıf asidik ve bazik karakterdeki ilaç bileşiklerinin iyonlaşma sabiti (pKa) değerleri, ilacın çözünürlük, stabilite ve biyolojik membranlardan geçiş kapasitesini doğrudan etkileyen kritik parametreler arasında yer almaktadır. Bu kapsamda, endotelin reseptör antagonisti grubunda yer alan Ambrisentan, kardiyovasküler hastalıklarda kullanılan lipofilik bir ilaç olması nedeniyle iyonlaşma davranışının detaylı olarak incelenmesi gereken bileşiklerden biridir. Bu tez çalışmasında, Ambrisentan bileşiğinin pKa değerinin belirlenmesi amacıyla ters faz yüksek performanslı sıvı kromatografisi (RP-HPLC) yöntemi uygulanmış; çözünürlük ve iyonlaşma davranışının çözücü sistemindeki değişimlere bağlı olarak incelenebilmesi için farklı asetonitril-su oranlarında pKa tayinleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, 1/Ɛ–pKa ve XACN–pKa ilişkileri doğrultusunda değerlendirilerek ve Ambrisentan'ın su ortamındaki pKa değerleri belirlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen verilerin ve geliştirilen yöntemin farmasötik analizlerde kullanım potansiyeli göstermesi bakımından literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, determining the ionization behavior of pharmaceutical active substances is of great importance in terms of bioavailability, pharmacokinetics and formulation development studies. Especially the ionization constant (pKa) values of weakly acidic and basic drug compounds are among the critical parameters that directly affect the solubility, stability and permeation capacity of the drug through biological membranes. In this thesis, Ambrisentan, which is in the endothelin receptor antagonist group, is one of the compounds whose ionization behavior should be examined in detail due to being a lipophilic drug used in cardiovascular diseases. In this study, reverse phase high performance liquid chromatography (RP-HPLC) method was applied to determine the pKa value of Ambrisentan compound; pKa determinations were carried out at different acetonitrile-water ratios in order to examine the solubility and ionization behavior depending on the changes in the solvent system. The obtained data were evaluated based on the 1/Ɛ–pKa and XACN–pKa relationships and the pKa values of Ambrisentan in water media were determined. It is believed that the data obtained from this study and the developed method will contribute to the literature by demonstrating potential use in pharmaceutical analyses.