İslam iktisadında kamu maliyesi tartışmaları ve günümüze çıkarımlar: Nitel bir araştırma
Public finance discussions in Islamic economics and implications for today: A qualitative research
- Tez No: 997035
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KEMAL ÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Maliye politikaları, İslam ekonomisi, Fiscal policies, Islamic economy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma İslam iktisadının önemli bir parçasını oluşturan kamu maliyesi özelinde geçmişten günümüze bir inceleme yapmaktadır. Çalışma kapsamında“günümüz pratiklerinde İslam'ın emir ve yasaklarına göre düzenlenmiş bir mali sistem inşa edilebilir mi?”araştırma sorusuna yanıt aranmıştır. Bu amaçla İslam iktisat tarihindeki mali uygulamalar, 20'nci yüzyıldan sonra gelişen İslam iktisadı disiplini içerisinde maliye alanına ilişkin tartışılan teoriler ve zekât ve kamu borçlanması özelinde uygulama örnekleri incelenmiştir. İslam iktisadının tarihsel kökeninde kamu maliyesi önemli bir konumda olmasına rağmen günümüzde kamu maliyesine ilişkin tartışmalar nispeten azalmış, alanın gelişimi finans piyasasına doğru kaymıştır. Bu kapsamlı çalışma İslam iktisadı kamu maliyesi tartışmalarını tekrardan gündeme getirmektedir. Araştırma sorusuna yanıt aramak için çalışmanın üçüncü bölümünde 25 akademisyenden oluşan katılımcılarla mülakat yöntemiyle veri toplanarak, tematik analiz yöntemi ile nitel bir analiz gerçekleştirilmiştir. Nitel analiz yapılırken MAXQDA 24 bilgisayar programından yararlanılarak çeşitli şekiller ve tablolar oluşturulmuştur. Katılımcı görüşleri sonucunda altı tema ön plana çıkmıştır. Buna göre İslam iktisadı içerisinde maliye biliminin çok önemli bir konumunun olduğu, buna karşın alana olan ilginin zamanla azaldığı çıkarımı yapılmıştır. Alanın gelişiminin finansa kayması maliye alanını da etkileyecek şekilde çeşitli problemleri de beraberinde getirmiştir. İslam iktisadı ilkelerini benimseyen bir kamu maliyesi sisteminin günümüzde bütüncül olarak uygulanması kolay değildir. Buna karşın katılımcı görüşlerinden hareketle sistemde kısmi eklemeler de mümkün gözükmektedir. Katılımcıların birçoğu devletin piyasayı bozmayacak şekilde faaliyette bulunması gerektiğini ifade etmiş, devletin etkinsizliği sorunu göz önünde bulundurulduğunda vakıflar ve STK'lar gibi kuruluşlar ya da kamu sektörünün özel sektörlerle iş birliği içerisindeki çalışmaların yaygınlaşması gerektiği önerisinde durulmuştur. Katılımcıların bazıları devleti daha minimal şekilde tanımlamıştır. Kimisi de sosyal devlete vurgu yapmıştır. Ama her iki taraf da devletin denetim fonksiyonunu etkin şekilde kullanması gerektiğini ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines public finance, a crucial component of Islamic economics, from past to present. Within the scope of the study, an answer is sought to the research question:“Can a fiscal system regulated according to the commands and prohibitions of Islam be built in today's practices?”To this purpose, financial practices in the history of Islamic economics, theories discussed in the field of finance within the discipline of Islamic economics that developed after the 20th century, and examples of practices specifically related to zakat and public borrowing are examined. Although public finance occupied an important position in the historical origins of Islamic economics, discussions on public finance have relatively diminished today, and the development of the field has shifted towards the financial market. This comprehensive study brings the discussions on public finance in Islamic economics back to the agenda. To answer the research question, data was collected through interviews with 25 academics in the third section of the study, and a qualitative analysis was conducted using thematic analysis. During the qualitative analysis, various figures and tables were created using the MAXQDA 24 computer program. Six themes emerged from the participants' views. Accordingly, it was concluded that public finance branch occupies a very important position within Islamic economics, but interest in the field has declined over time. The shift in the field's development towards finance has brought with it various problems that will also affect the field of public finance. It is not easy to comprehensively implement a public finance system that embraces the principles of Islamic economics today. Nevertheless, based on the participants' views, partial additions to the system appear possible. Many participants stated that the government should operate without distorting the market. Considering the problem of state inefficiency, it was suggested that the work of institutions such as foundations and NGOs, or the public sector in cooperation with the private sector, should become more widespread. Some participants defined the state in more minimal terms. Others emphasized the social state. However, both sides stated that the state should effectively use its supervisory function.