Dondurulmuş Boğa Spermasının CASA ve Akış Sitometrisi ileDeğerlendirilen Çözdürme Sonrası Spermatozoon AltPopülasyonlardaki Değişiklikler ile Mitokondriyal MembranPotansiyeli Arasındaki İlişkinin Araştırılması
Investigation of the Relationship Between Post-Thaw Changes in Sperm Subpopulations and Mitochondrial Membrane Potential of Frozen Bull Semen Assessed by CASA and Flow Cytometry
  1. Tez No: 997141
  2. Yazar: BİLGE KABATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYMA ÖZER KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sperm, Yapay tohumlama, Spermatozoa
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  12. Bilim Dalı: Veterinerlik Dölerme ve Suni Tohumlama Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, dondurulmuş boğa spermalarında çözdürme sonrası inkübasyon süresinin spermatozoonların motilite, kinematik parametreler, alt popülasyon dağılımı ve mitokondriyal membran potansiyeli üzerine etkileri birlikte değerlendirilmiştir. Çalışmada altı farklı boğaya ait dondurulmuş sperma örnekleri kullanılmış ve analizler çözdürme işleminden 0, 1 ve 2 saat sonra gerçekleştirildi. Spermatolojik değerlendirmeler bilgisayar destekli sperma analiz sistemi (CASA) ile yapılırken, mitokondriyal membran potansiyeli ise akış sitometrisinde JC-1 boyası kullanılarak belirlendi. Elde edilen bulgular, inkübasyon süresinin total motilite ve kinematik hız parametreleri (VCL, VAP, VSL) üzerinde anlamlı bir azalmaya yol açtığını göstermiştir (p<0.001). Buna karşılık progresif motilite oranlarında zamana bağlı belirgin bir değişim gözlenmemiştir. Alt popülasyon analizlerinde ise inkübasyon süresince hızlı spermatozoon oranlarında azalma, buna karşın daha düşük hareket özelliklerine sahip alt gruplarda ise artış olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, yüksek mitokondriyal membran potansiyeline sahip spermatozoon oranının inkübasyon süresine bağlı olarak anlamlı şekilde azaldığı tespit edildi (p<0.001). Bununla birlikte, mitokondriyal membran potansiyeli ile sperm alt popülasyonları arasındaki değişimlerin paralel olmadığı gözlendi. Sonuç olarak, dondurulmuş boğa spermalarında çözdürme sonrası inkübasyon sürecinin sperma kalitesinde zamana bağlı değişimlere yol açtığı, ancak bu değişimlerin tüm parametrelerde benzer şekilde ortaya çıkmadığı belirlendi. Bu nedenle, çözdürme sonrası sperma kalitesi belirlenirken motilite ve kinematik parametrelerin yanı sıra sperm alt popülasyonları ve mitokondriyal membran potansiyelinin birlikte incelenmesinin daha anlamlı ve kapsamlı sonuçlar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the effects of incubation time after thawing on sperm motility, kinematic parameters, subpopulation distribution, and mitochondrial membrane potential in frozen bull semen. Frozen semen samples from six different bulls were used, and analyses were performed at 0, 1, and 2 hours after thawing. Spermatological evaluations were performed using a computer-assisted semen analysis system (CASA), while mitochondrial membrane potential was determined using flow cytometry and JC-1 staining. The findings showed that incubation time led to a significant decrease in total motility and kinematic velocity parameters (VCL, VAP, VSL) (p<0.001). In contrast, no significant time-dependent change was observed in progressive motility rates. In subpopulation analyses, a decrease in the rate of fast spermatozoa was observed during incubation, while an increase was observed in subgroups with lower motility characteristics. Furthermore, it was found that the proportion of spermatozoa with high mitochondrial membrane potential decreased significantly depending on the incubation time (p<0.001). However, it was observed that the changes between mitochondrial membrane potential and sperm subpopulations were not exactly parallel. In conclusion, it was determined that the incubation process after thawing frozen bull sperm leads to time-dependent changes in sperm quality, but these changes do not occur similarly in all parameters. Therefore, it is thought that examining sperm subpopulations and mitochondrial membrane potential together with motility and kinematic parameters when determining sperm quality after thawing may provide more meaningful and comprehensive results.