Boğa spermasının kriyoprezervasyonunda trehaloz, troloks ve pentoksifilinin spermatolojik parametreler üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Effects of trehalose, trolox, and pentoxifylline on spermatological parameters during bull semen cryopreservation
- Tez No: 1018092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Boğa, Kapasitasyon İndeksi, Kriyoprezervasyon, Pentoksifilin, Trehaloz, Troloks, Bull, capacitation index, Cryopreservation, Pentoxifylline, Trehalose, Trolox
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, trehaloz, troloks ve pentoksifilinin dondurulmuş-çözdürülmüş boğa spermasının spermatolojik parametreleri üzerine etkileri değerlendirildi. Çalışmada üç Simental boğadan alınan sperma örnekleri kullanıldı. Örnekler haftada iki kez suni vajen yöntemiyle toplandı ve toplam sekiz replikasyon yapıldı. Her replikasyonda elde edilen ejakülatlar, bireysel farklılıkları azaltmak amacıyla birleştirilerek değerlendirildi. Çalışmada kontrol, trehaloz 25 ve 50 mM, troloks 25 ve 50 µM, pentoksifilin 3 ve 6 mM olmak üzere yedi grup oluşturuldu. Çözdürme sonrası sperm kalitesi; total motilite, progresif motilite, CASA kinetik parametreleri, canlılık, mitokondriyal membran potansiyeli ve kapasitasyon indeksi yönünden değerlendirildi. Elde edilen bulgulara göre, total motilite en yüksek trehaloz 50 mM grubunda %55,53 ± 2,39 olarak belirlendi. Progresif motilite bakımından da en yüksek değer trehaloz 50 mM grubunda %39,22 ± 2,97 olarak saptandı. Kapasitasyon indeksi ise pentoksifilin 6 grubunda %39,13 ± 2,42 ve pentoksifilin 3 mM grubunda %37,41 ± 5,25 ile daha yüksek bulundu. Troloks 50 µM grubunun canlılık üzerine olumlu etki gösterdiği, ancak bu etkinin progresif motiliteye aynı düzeyde yansımadığı görüldü. Sonuç olarak, trehalozun özellikle trehaloz 50 dozunda çözüm sonrası motiliteyi korumada daha etkili olduğu; troloks'un canlılığın korunmasına, pentoksifilinin ise kapasitasyonla ilişkili süreçlere katkı sağlayabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of trehalose, trolox, and pentoxifylline on the spermatological parameters of frozen-thawed bull semen were evaluated. Semen samples obtained from three Simmental bulls were used in the study. The samples were collected twice weekly using the artificial vagina method, and a total of eight replicates were performed. In each replicate, the ejaculates obtained were pooled to minimize individual variation and then evaluated. Seven experimental groups were established: control, trehalose 25 mM, trehalose 50 mM, trolox 25 µM, trolox 50 µM, pentoxifylline 3 mM, and pentoxifylline 6 mM. Post-thaw sperm quality was assessed in terms of total motility, progressive motility, CASA kinetic parameters, viability, mitochondrial membrane potential, and capacitation index. According to the findings, the highest total motility was determined in the trehalose 50 mM group, with a value of 55.53 ± 2.39%. Similarly, the highest progressive motility was observed in the trehalose 50 mM group, with a value of 39.22 ± 2.97%. The capacitation index was found to be higher in the pentoxifylline 6 mM group, at 39.13 ± 2.42%, and in the pentoxifylline 3 mM group, at 37.41 ± 5.25%. The trolox 50 µM group showed a positive effect on sperm viability; however, this effect was not reflected in progressive motility to the same extent. In conclusion, trehalose, particularly at the 50 mM dose, was found to be more effective in preserving post-thaw motility. Trolox may contribute to the maintenance of sperm viability, whereas pentoxifylline may support processes associated with capacitation.