Dahiliye yataklı servisleri ve dahiliye yoğun bakım ünitesinde takip edilen terminal dönem hastalar'a verilen tıbbi bakım ve tedavilerin yaşam sonu bakım kılavuzlarına uygunluğunun prospektif analizi: Tedavi maliyet ve iş yükü etkileri
A prospective analysis of compliance with end-of-life care guidelines in terminally ill patients followed in internal medicine wards and the internal medicine intensive care unit: Implications for treatment costsand workload
- Tez No: 997170
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR EFE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: palyatif bakım, yaşam sonu bakım, yoğun bakım üniteleri, tıbbi faydasızlık, sağlık hizmetleri maliyetleri
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada terminal dönemde izlenen hastalarda yaşam sonu bakım uygulamalarının uluslararası kılavuzlara uyum düzeyinin ve uygunsuz müdahalelerin doğrudan maliyet yükünün değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Üçüncü basamak bir üniversite hastanesinde dahiliye servisleri ve yoğun bakım ünitesinde takip edilen 149 terminal dönem hasta prospektif olarak incelendi. Demografik veriler, prognostik skorlar (APACHE II, ECOG, PPS, Karnofsky, PaP, GKS), uygulanan majör müdahaleler ve kalem bazlı maliyet verileri kaydedildi. On bir uluslararası yaşam sonu bakım kılavuzu temel alınarak konsensüsle önerilmeyen altı müdahale tanımlandı. Guideline-Practice Gap Index (GPGI) hesaplanarak yaşam sonu dönemde verilen tedavilerin uluslararası kılavuzlara uygunsuzluk oranı tespit edildi. Bulgular: Hastaların %93,3'ü en az bir kötü prognostik eşik değerini karşılamaktaydı ve birden fazla eşik bulunan hastalarda medyan sağkalım 4–6 günle sınırlıydı. Fonksiyonel ve palyatif skorlar kısa dönem sağkalımı anlamlı biçimde öngördü (p<0,001). Toplam hasta başı ortalama maliyet 156.590 TL olup dağılım sağa çarpıktı; en pahalı 15 hasta toplam maliyetin %35'inden sorumluydu. Tetkik giderleri toplam maliyetin medyan %58'ini oluşturdu ve toplam maliyetle güçlü korelasyon gösterdi (p<0,001). Hastanede kalış süresi maliyet varyansının %41'ini açıkladı. Konsensüsle önerilmeyen müdahalelerin uygulanma oranları yüksek bulundu ve GPGI %65,8 saptandı. Ayrıca hastaların %38,3'ü yoğun bakıma kabul edilmişti. Sonuç: Terminal dönemde objektif kötü prognostik profile rağmen agresif müdahalelerin yüksek oranlarda sürdürülmesi, kılavuz ile klinik pratik arasında belirgin bir uyumsuzluğa işaret etmektedir. Erken prognostik entegrasyon ve yapılandırılmış palyatif bakım stratejileri hem etik tutarlılık hem de kaynakların sürdürülebilir kullanımı açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Background: The transition from disease-directed treatment to comfort-focused care in terminally ill patients remains inconsistent in real-world practice. This study aimed to evaluate concordance between end-of-life clinical management and international guideline recommendations, and to quantify the associated direct Health Care costs. Methods: In this single-center prospective observational study, 149 terminal-stage patients hospitalized in Internal Medicine wards and the Intensive Care Unit of a tertiary academic hospital were included. Terminal status was defined by predefined poor prognostic thresholds (APACHE II ≥21, ECOG 4, Karnofsky ≤30, PPS ≤30%, PaP >11, or GCS ≤8). Demographic data, prognostic scores, therapeutic interventions, and itemized direct costs were recorded. Ten international end-of-life care guidelines were reviewed to define consensus-disapproved interventions (≥6/10 guidelines recommending against initiation). A weighted Guideline–Practice Gap Index (GPGI) was calculated. Results: At least one poor prognostic threshold was present in 93.3% of patients, and survival decreased to 4–6 days when multiple thresholds coexisted. Functional and palliative scores significantly predicted short-term survival (p<0.001). Mean perpatient cost was 156,590 TL, with marked right-skewness; the 15 most expensive patients accounted for 35% of total costs. Diagnostic investigations represented a median of 58% of total expenditures and strongly correlated with overall cost (rho=0.901; p<0.001). Length of stay explained 41% of cost variability. Consensusdisapproved interventions were frequently applied, yielding a GPGI of 66/100. Additionally, 38.3% of patients were admitted to the ICU.