Accessibility testing framework for ar mobile apps
Ar mobil uygulamalari i̇çin erişilebilirlik test çerçevesi
- Tez No: 997173
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA NAZLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar yazılımları, Yazılım metrikleri, Computer softwares, Software metrics
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yazılım Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, Artırılmış Gerçeklik (AR) uygulamalarının kapsayıcılığını artırmak için birleşik bir mobil öncelikli erişilebilirlik test çerçevesi olan Erişilebilirlik Doğrulayıcısı'nı öneriyoruz. Mevcut AR sistemleri genellikle ekran okuyucu desteği, hareket tanıma, bilişsel uyarlanabilirlik ve sesli komutlar gibi temel erişilebilirlik özelliklerinden yoksundur ve bu da onları engelli kullanıcılar için zorlu hale getirir. Bu boşlukları gidermek için Erişilebilirlik Doğrulayıcısı çerçevesi, uyumluluğu ve kullanılabilirliği değerlendirmek için TalkBack ve VoiceOver gibi yerel erişilebilirlik araçlarından yararlanarak manuel ve otomatik test yaklaşımlarını entegre eder. Özel donanıma dayanan geleneksel yöntemlerin aksine, bu yaklaşım akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi yaygın olarak bulunan cihazlara öncelik vererek erişilebilirlik testini daha ölçeklenebilir ve pratik hale getirir. AR erişilebilirliğini sistematik olarak değerlendirerek ve iyileştirerek. Bu araştırma, kapsayıcı tasarımı teşvik etmeyi, AR kullanılabilirliğini artırmayı ve gelecekteki erişilebilirlik standartlarının geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we propose a unified mobile-first accessibility testing framework, Accessibility Validator, to enhance the inclusivity of Augmented Reality (AR) applications. Current AR systems often lack essential accessibility features such as screen reader support, gesture recognition, cognitive adaptability, and voice commands, making them challenging for users with disabilities. To address this gaps, Accessibility Validator framework integrates manual and automated testing approaches, leveraging native accessibility tools like TalkBack and VoiceOver to evaluate compliance and usability. Unlike traditional methods that rely on specialized hardware, this approach prioritizes widely available devices such as smartphones and laptops, making accessibility testing more scalable and practical. By systematically assessing and improving AR accessibility. This research aims to promote inclusive design, enhance AR usability, and contribute to the development of future accessibility standards.