Antakya Polifonik Korolar Derneği Çocuk Korosunun koro üyeleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
An examination of the effects of the Antakya Polyphonic Choirs Association Children's Choir on choir members
- Tez No: 997230
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klasik müzik, Çok sesli müzik, Classical music, Polyphonic music
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
Özet
Bu araştırma, Antakya Polifonik Korolar Derneği (APKORD) Çocuk Korosuna katılan bireylerin koro deneyimine ilişkin görüşlerini inceleyerek koronun çocuklar üzerindeki bireysel, psikolojik, toplumsal, kültürel ve eğitimsel etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Hatay'ın çok kültürlü yapısı içinde uzun yıllardır faaliyet gösteren APKORD'un, özellikle deprem sonrası süreçte çocukların sosyal ve duygusal iyileşmesine katkı sağlayan önemli bir sanat oluşumu olduğu görülmektedir. Çalışmanın verileri, koro üyeleri ve koro şefleriyle gerçekleştirilen yapılandırılmış görüşmelerden ve ayrıca koro üyelerine anket uygulanarak elde edilmiştir. Görüşmelerin yanı sıra koronun ulaşılabilen konser afişleri ve programları doküman incelemesi yoluyla sunulmuştur. Araştırmanın örneklemini, 8–15 yaş aralığında yer alan ve farklı sürelerde koroda yer almış toplam 21 korist oluşturmaktadır. Elde edilen bulgular, çocuk korosuna katılımın müzikal becerileri geliştirdiğini, özgüven ve ifade becerilerini artırdığını, sosyal ilişkileri güçlendirdiğini ve çocukların toplumsal aidiyet duygusunu desteklediğini göstermektedir. Katılımcıların tamamı, koro çalışmalarının farklı kültürleri tanıma, kültürel paylaşımda bulunma ve sanatsal farkındalık kazanma açısından önemli katkılar sağladığını belirtmiştir. Ayrıca müzik dilini öğrenme ve müzikal gelişim konusunda koronun belirgin bir eğitimsel işlev üstlendiği tespit edilmiştir. Koro şeflerinden elde edilen görüşler ve ulaşılabilen konserler, APKORD'un çocukların sanatsal gelişimini destekleyen planlı, sürekli ve toplumsal değerlere dayanan bir eğitim yaklaşımına sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçlarının, Türkiye'deki çocuk korolarına yönelik çalışmalara ışık tutacağı ve sanat eğitimi alanında yeni araştırmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the individual, psychological, social, cultural, and educational effects of the choir on children by examining the views of individuals who participated in the Antakya Polyphonic Choirs Association (APKORD) Children's Choir regarding their choir experience. Operating for many years within the multicultural structure of Hatay, APKORD is seen as an important artistic organization that contributes to children's social and emotional recovery, especially in the post-earthquake period. The data of the study were obtained through structured interviews conducted with choir members and choir conductors, as well as through questionnaires administered to choir members. In addition to the interviews, accessible concert posters and programs of the choir were presented through document analysis. The sample of the study consists of a total of 21 choristers aged between 8 and 15 who have participated in the choir for varying lengths of time. The findings indicate that participation in the children's choir improves musical skills, increases self-confidence and expressive abilities, strengthens social relationships, and supports children's sense of social belonging. All participants stated that choir activities made significant contributions in terms of recognizing different cultures, engaging in cultural sharing, and gaining artistic awareness. Moreover, it was determined that the choir undertakes a distinct educational function in learning the language of music and supporting musical development. The views obtained from choir conductors and the accessible concerts reveal that APKORD has a planned, continuous, and socially value-oriented educational approach that supports children's artistic development. It is believed that the results of the study will shed light on studies related to children's choirs in Türkiye and contribute to future research in the field of arts education.