Hatay halk aşıklarının güncel sorunları ve çözüm önerileri üzerine bir araştırma
A research on Hatay folk bards' current problems and solution suggestions
- Tez No: 997229
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Aşıklar(Aşıklık geleneği), Türk halk müziği, Minstrel tradition, Turkish folk music
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
Özet
Sözlü kültürün ve aşıklık geleneğinin önemli bir taşıyıcısı olan aşıklar, tarihsel süreç içerisinde toplumun duygularını, düşüncelerini ve değerlerini saz ve söz aracılığıyla yansıtan kültürel yapı taşlarıdır. Ancak modernleşme, kentleşme ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle aşıklık geleneği günümüzde çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu araştırma, Hatay ilindeki yerel halk aşıklarının günümüzde karşılaştıkları temel sorunları tespit etmek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca halk aşıklarının güncel durumu üzerinden Türkiye'deki aşıklık geleneğinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş, Hatay ilinin yerel halk aşıklarından, ulaşılabilen yedi aşıkla yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Elde edilen veriler belirlenen alt problemler doğrultusunda nitel yöntemlere göre işlenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda aşıkların en çok maddi imkânsızlık, mekânsal yetersizlik, kurumsal ilgisizlik, eserlerini duyuramama ve kültürel görünürlük kaybı gibi sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Özellikle 6 Şubat 2023 depremi, var olan sorunları derinleştirerek etkinliklerin durmasına ve aşıklar arasında üretim motivasyonunun azalmasına yol açmıştır. Katılımcılar, çözüm olarak kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin aşıklara maddi ve manevi destek sağlaması, eserlerin kayıt altına alınması ve tanıtılması, dijital mecralarda görünürlük sağlanması, aşıklara özel kültürel mekânların oluşturulması gibi önerilerde bulunmuşlardır. Ayrıca geçmişte Hatay'da önemli izler bırakmış aşıkların isimlerinin yaşatılması ve yeni kuşaklara aktarılması gerektiği de bu çalışmada vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Minstrels (aşıks), who are important carriers of oral culture and the minstrel tradition, are cultural structures that have reflected the emotions, thoughts, and values of society through the instrument and the word throughout the historical process. However, with the effects of modernization, urbanization, and technological developments, the minstrel tradition is faced with various difficulties today. This research was conducted in order to identify the main problems encountered by local folk minstrels in Hatay province today and to put forward solution proposals for these problems. In addition, it aims to contribute to the sustainability of the minstrel tradition in Turkey through the current situation of folk minstrels. In the study, a qualitative research method was adopted, and structured interviews were conducted with seven local folk minstrels in Hatay province who could be reached. The data obtained were processed and interpreted according to qualitative methods in line with the determined sub-problems. As a result of the research, it was determined that minstrels mostly experience problems such as financial inadequacy, spatial insufficiency, institutional indifference, inability to make their works heard, and loss of cultural visibility. In particular, the earthquake of 6 February 2023 deepened the existing problems and led to the suspension of activities and a decrease in production motivation among the minstrels. The participants suggested solutions such as providing financial and moral support to minstrels by public institutions and local administrations, recording and promoting the works, ensuring visibility in digital platforms, and creating cultural spaces specific to minstrels. In addition, it was emphasized that the names of minstrels who left important traces in Hatay in the past should be kept alive and transferred to new generations.