Köy ve mahalle muhtarlarının yerel hizmetler algısı: Afyonkarahisar ili örneği
Village and neighborhood mukhtars' local services perception: The case study of Afyonkarahisar
- Tez No: 997232
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA SAĞBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Muhtarlık Bilgi Merkezi, Yerel Yönetimler Bakanlığı, Mukhtar Information Centre, Ministry of Local Governments
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınma ve büyüme stratejilerinde yerelleşmenin pozitif etkileri olacağı iddia edilmektedir. Yerelleşmeden beklenen faydaların gerçekleşebilmesi için sosyal ihtiyaçlarının hızlı şekilde tespit edilmesi önemlidir. Muhtarlar halka en yakın birim olarak yerel idarelerle halk arasında aracı olarak yerelleşme politikalarına katkı sunmaktadır. Muhtarlar sosyal ihtiyaçları yerel idarelere iletme konusunda fonksiyoneldir. Bu çalışmada muhtarların yerel idarelerle ilişkileri incelenmektedir. Afyonkarahisar'da köy ve mahalle muhtarlarından 2025 yılında anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, muhtarlar en fazla su, elektrik, doğalgaz gibi temel hizmetlerde eksikliğin olduğunu belirtmişlerdir. Köy muhtarları en az belediyelerde önemsendiklerini düşünürken, mahalle muhtarları il özel idarelerinde en az önemsendiklerini ifade etmişlerdir. Köy ve mahalle muhtarları en fazla valilik/kaymakamlıklarda önemsenmektedirler. Muhtarların %84'ü hak ve sorumlulukları konusunda mevzuat bilgisi sahibidir. Köy muhtarlarının %55'i haftada en az bir kez il/ilçe özel idaresi ile iletişim kurduklarını aktarmaktadırlar. Mahalle muhtarlarının %55'i belediye ile haftada en az bir kez iletişim kurduklarını belirtmişlerdir. Mahalle muhtarları köy muhtarlarından daha fazla belediyeleri ziyaret etmektedirler. Köy muhtarları ise valilik/kaymakamlıklarla mahalle muhtarlarından daha fazla iletişim içindedirler. Bulgulara dayalı olarak, varlığı tartışılan muhtarlık kurumunun 'halk-yerel idareler arası iletişimi sağlamada aracı rolünden' dolayı devam etmesi ve güçlendirilmesinin gerekliliği iddia edilebilir.
Özet (Çeviri)
Mukhtars (headmen) are functional in conveying social needs to local administrations. This study examines the relationships between mukhtars and local authorities. Data was gathered from village and neighbourhood mukhtars in Afyonkarahisar by using a survey conducted in 2025. The findings show that, according to Mukhtars, the most needed local services are water, electricity, and natural gas. It is found that village mukhtars receive the least consideration in municipalities, while neighbourhood mukhtars receive the least consideration in provincial special administrations. Village and neighbourhood mukhtars argue they receive the most consideration in the governor's/district governor's office. The finding indicates that 84% of the sample know the legislation about mukhtars' rights and responsibilities. 55% of village mukhtars contact provincial/district special administration at least once in a week for public purposes, while 55% percent of neighbourhood mukhtars contact the municipality. Neighbourhood mukhtars visit municipalities more frequently than village mukhtars. Village mukhtars have a contact with the governorship/district governorship office more often than neighbourhood mukhtars do. Based on the findings, it can be argued that the mukhtar institution, whose existence is debated, should be maintained and strengthened due to its "intermediary role in facilitating communication between the public and local administrations.