İngiliz arşiv belgelerine göre 1912-1913 Balkan Harbi'nde Türk donanmasının etkinliği
The effectiveness of the Turkish Navy in the 1912-1913 Balkan War according to the British archives
- Tez No: 997383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Askeri tarih, Denizcilik tarihi, Military history, Maritime history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Harp Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1912–1913 Balkan Savaşları sırasında deniz stratejilerini, donanma modernizasyonu ve hareket süreçlerini, Hamidiye kruvazörünün Akın harekâtını ve Ege ile Karadeniz'deki deniz operasyonlarını İngiliz Arşiv Belgelerinin Dışişleri Bakanlığı fonu üzerinden incelemektedir. Çalışmamızda, Osmanlı'nın sınırlı deniz gücünü nasıl kullandığını, kara ve deniz operasyonlarını diplomatik çabalarla askerî kapasiteyi dengeleme stratejilerini yabancı bir kaynak üzerinden araştırmayı amaçladık. İngiliz Arşiv belgelerinin incelenmesi sonucu elde edilen bulgularla birlikte Osmanlı donanmasının modern savaş gemileri edinme ve stratejik üsler oluşturma yoluyla operasyonel esneklik sağlama çabalarını göstermeye çalıştık. Hamidiye kruvazörünün baskın operasyonları, liman bombardımanları ve lojistik hedeflere yönelik saldırılarının, stratejik sürpriz ve ön cephe destek kapasitesinin etkisini, Ege ve Karadeniz hattındaki yürütülen faaliyetlerin Osmanlı'nın sınırlı kaynaklarla caydırıcı ve aktif bir deniz gücü oluşturma stratejisini nasıl vurguladığını araştırmayı hedefledik. Araştırma Osmanlı deniz stratejisini İngiliz Arşiv Belgeleri üzerinden bütüncül biçimde değerlendirerek, donanmanın Balkan Savaşları'ndaki kritik rolünü ortaya koyma gayretindedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the Ottoman Empire's naval strategies during the Balkan Wars of 1912–1913 by drawing on British archival materials from the Foreign Office collections. It focuses on the navy's modernization and operational deployment, the Hamidiye cruiser's raiding campaign, and naval operations in the Aegean and the Black Sea. The research aims to explore—through a foreign source base—how the Ottomans employed their limited naval power and how they sought to balance military capacity by linking land and sea operations with diplomatic efforts. Based on the findings derived from the analysis of the British archival documents, the study seeks to demonstrate the Ottoman navy's attempts to achieve operational flexibility through the acquisition of modern warships and the establishment of strategic bases. It also evaluates the extent to which Hamidiye's raids, port bombardments, and attacks on logistical targets contributed to strategic surprise and front-line support, and how the activities conducted along the Aegean–Black Sea axis underscored the Ottoman effort to create an active and deterrent naval posture despite limited resources. Overall, the study offers a holistic assessment of Ottoman naval strategy through British archival evidence, aiming to highlight the navy's critical role in the Balkan Wars.