Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin gelecek korkusu ve iş bulma kaygısı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between fear of future and job search anxiety levels of sports sciences faculty students
- Tez No: 997422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gelecek korkusu, kaygı, iş bulma kaygısı, genç işsizlik, Fear of the future, anxiety, job search anxiety, youth unemployment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Günümüz koşullarında iş gücü piyasasında yaşanan belirsizlikler, üniversite öğrencilerinin geleceğe yönelik kaygı düzeylerini artırmaktadır. Bu araştırmanın amacı, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin mezuniyet sonrası yaşamlarına ve kariyer süreçlerine ilişkin algıları ile gelecek korkusu ve iş bulma kaygısı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Bayburt Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri oluşturmuş, örneklemini ise 2024–2025 eğitim-öğretim yılında fakültenin farklı bölümlerinde öğrenim gören 408 öğrenci meydana getirmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak çevrim içi anket formu kullanılmış; Kişisel Bilgi Formu, Gelecek Korkusu Ölçeği ve İş Bulma Kaygısı Ölçeğinden yararlanılmıştır. Veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler ve Cronbach's Alpha katsayısı hesaplanmış; verilerin dağılım özellikleri incelendikten sonra parametrik testler uygulanmıştır. Demografik değişkenlere göre farklılıkları belirlemek amacıyla bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, gelecek korkusu ile genel gelecek kaygısı arasında güçlü ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. İş bulma kaygısı ile gelecek korkusu, gelecekten umutsuzluk ve genel gelecek kaygısı arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi ve algılanan gelir düzeyi değişkenlerine göre iş bulma kaygısı ile gelecek korkusu ve genel gelecek kaygısı düzeylerinde anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Genel olarak sonuçlar, öğrencilerin geleceğe dair algıları ile iş bulma kaygısı düzeyleri arasında demografik değişkenlerle anlamlı bağlantılar bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Uncertainties in today's labor market increase the levels of future-oriented anxiety among university students. The aim of this study is to examine the relationship between sport sciences faculty students' perceptions of their post-graduation life and career processes and their levels of future fear and job-finding anxiety. A quantitative research approach employing the relational survey model was used. The population of the study consisted of students enrolled in the Faculty of Sport Sciences at Bayburt University, while the sample comprised 408 students studying in different departments during the 2024–2025 academic year. Data were collected through an online questionnaire, including the Personal Information Form, the Future Fear Scale, and the Job-Finding Anxiety Scale. The data were analyzed using the SPSS statistical software. Descriptive statistics and Cronbach's Alpha coefficients were calculated, and after examining the distribution characteristics of the data, parametric tests were applied. Independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to determine differences according to demographic variables, while Pearson correlation analysis was conducted to examine the relationships between variables. According to the findings, a strong and positive relationship was found between future fear and general future anxiety. Negative and significant relationships were identified between job-finding anxiety and future fear, hopelessness about the future, and general future anxiety. Significant differences were observed in job-finding anxiety, future fear, and general future anxiety levels according to gender, age, class level, and perceived income level. Overall, the results reveal that students' perceptions of the future and their levels of job-finding anxiety are significantly associated with demographic variables.