Comparative proteolysis of the phosphagen kinases
Fosfajen kinazların karşılaştırmalı proteolizi
  1. Tez No: 997426
  2. Yazar: ALTAN ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. STEVEN H GROSSMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektroforez-poliakrilamid jel, Kreatin kinaz, Electrophoresis-polyacrylamide gel, Creatine kinase
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıty Of South Florıda
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Birbirine yakın akraba olan fosfajen kinazlar olan kreatin kinazın (CK) dimerik izoenzimleri ve arginin kinazın (AK) monomerik enzimi, homolog proteinler arasındaki konformasyonel farklılıkları incelemek için yararlı bir modeldir. Bu araştırmada, sodyum dodesil sülfat poliakrilamid jel elektroforezi kullanıldı ve tavşandan elde edilen CK ve karidesten elde edilen AK'nin üç izoenziminin proteolitik parçalanma desenleri karşılaştırıldı. CK izoenzimlerinin sindirimi, CK-MM'nin, CK izoenzimleri arasında en fazla sayıda tripsin ve kimotripsin duyarlı bölgeye sahip olmasına rağmen, tripsin ve kimotripsin'e karşı en dirençli izoenzim olduğunu göstermiştir.Körfez karidesinden elde edilen AK'nin tripsin ile sindirimi, CK-MM ve CK-MB'ye (kalp tipi) göre daha hızlı, CK-BB'ye (beyin tipi) göre ise daha yavaştır. Arginin kinaz, CK-BB'den daha fazla, CK-MM'den daha az ve CK-MB ile yaklaşık aynı dirençte kimotripsin sindirimine karşı dirençlidir.Parçalanma desenleri, CK-MM ve CK-MB'nin 37 kDa moleküler ağırlığa sahip ortak bir parçaya sahip olduğunu göstermektedir. Ancak, CK izoenzimleri ve AK arasındaki parçaların karşılaştırılması herhangi bir ortak parça ortaya koymamaktadır. CK-MB'nin tripsinle sindirilmesi, CK-MM veya CK-BB'nin tripsinle sindirilmesinde bulunmayan, moleküler ağırlığı 11 kDa olan bir fragman ortaya çıkarır. CK izoenzimlerinin tripsin ve kimotripsin sindiriminin karşılaştırılması, CK-MM'nin CK izoenzimleri arasında en kompakt yapıya, CK-BB'nin ise en az kompakt yapıya sahip olduğunu göstermektedir.CK-MB'nin 11 kDa moleküler ağırlığa sahip tripsin parçasının ortaya çıkması, CK-MM ve CK-MB homodimerlerindeki alt birimlere kıyasla CK-MB'nin alt birimlerinden birinde veya her ikisinde yapısal bir değişiklik olduğunu düşündürmektedir. Sindirim sonuçlarının karşılaştırılması, fosfajen kinazların proteolize duyarlılığında dördüncü dereceden durumun dışında başka faktörlerin de önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The dimeric isozymes of creatine kinase (CK) and the monomeric enzyme arginine kinase (AK), closely related phosphagen kinases, are a useful model for studying conformational differences among homologous proteins. In this investigation, sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis was used and the resulting patterns of the proteolytic fragmentation of the three isozymes of CK from rabbit and AK from shrimp were compared. Digestion of CK isozymes indicated that muscle type creatine kinase (CK-MM) is the most resistant isozyme to trypsin and chymotrypsin although CK-MM has the highest number of trypsin and chymotrypsin susceptible sites among CK isozymes. Digestion of AK from gulf shrimp with trypsin is faster than that of CK-MM and CK-MB (heart type) and slower than that of CK-BB (brain type). Arginine kinase is more resistnat to chymotrypsin digestion thatn CK-BB, less resistant than CK-MM and about the same resistance cmompared CK-MB. The fragmentation patterns illstrate that CK-MM and CK-MB have a common fragment with molecular weight 37 kDa. However, comparison of the fragments between CK isozymes and AK don not reveal any comman fragments. Tryptic digestion of CK-MB exhibits a fragment with a molecular weight 11 kDa which is not present in the tryptic digestion of CK-MM or CK-BB. Comparison of the tryptic and chymotryptic digestion of the CK isozymes demonstrates that CK-MM has the most compact structure among CK isozymes and CK-BB has the least compact structure among CK isozymes. The appearance of the tryptic fragment of CK-MB with the molecular weight 11 kDa suggests that there is a structural change in one or both of the subunites of CK-MB compared to the subunits in the homodimers, CK-MM and CK-MB. The comparison of the digestion results also suggest that factors other than quarternary state are important in susceptiblity of the phosphagen kinases to proteolyisis.