Acil servise başvuran izole minör kafa travmalı çocuklarda odaklanmış ultrasonografinin tanısal süreçteki yeri
The role of focused ultrasonography in the diagnosti̇c process of children with isolated minor head trauma presenting to the emergency department
  1. Tez No: 997523
  2. Yazar: ABDULLAH HAMZA PEKMEZCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. SUNA ERAYBAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik Kafa Travması, POCUS, Ultrasonografi, PECARN, Bilgisayarlı Tomografi, Acil tıp, Acil tıp servisleri, Travmatoloji, Pediatric Head Trauma, POCUS, Ultrasonography, PECARN, Computed Tomography, Emergency medicine, Emergency medical services, Traumatology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servise izole minör kafa travması nedeniyle başvuran 0–6 yaş arası pediatrik hastalarda Yatak başı odaklanmış ultrasonografinin (POCUS) intrakraniyal patolojileri saptamadaki tanısal performansını, altın standart olan bilgisayarlı tomografi (BT) ile karşılaştırmak ve bu karşılaştırma bağlamında, mevcut klinik kılavuz olan Pediatrik Acil Bakım Uygulamalı Araştırma Ağı (PECARN) kriterlerinin BT çekim kararlarındaki tek başına etkinliğini yeniden değerlendirmektir. Ayrıca, POCUS'un PECARN kriterleriyle birlikte kullanımının klinik karar süreçlerine katkısını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bursa Şehir Hastanesi Acil Servisi'nde yürütülen, tek merkezli ve prospektif gözlemsel çalışmaya toplam 282 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalara klinik değerlendirme, PECARN kriterlerine göre risk sınıflaması ve ardından kranial POCUS uygulanmıştır. POCUS ve PECARN yöntemlerinin ayrı ayrı ve entegre yaklaşımlarının tanısal doğruluğu, BT sonuçları referans alınarak; duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerler ile pozitif ve negatif olabilirlik oranları üzerinden değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 123'ü (%43,6) 2 yaş altı, 159'u (%56,4) ise 2 yaş ve üzerindedir. Cinsiyet dağılımında hastaların 159'u erkek (%56,4), 123'ü kadın (%43,6) olarak saptanmıştır. BT çekilen 274 hastanın 51'inde (%18,6) patolojik bulgu saptanmıştır. POCUS'un tanısal performansı değerlendirildiğinde duyarlılığı %98,0, özgüllüğü %98,2 ve genel doğruluğu %98,2 olarak bulunmuştur. PECARN kriterlerinin duyarlılığı yüksek (%94,1) olmakla birlikte özgüllüğü düşük (%27,4) saptanmıştır. POCUS ve PECARN kriterlerinin entegre edildiği Entegre POCUS–PECARN Değerlendirmesi (EPPD) yaklaşımı ile duyarlılık %100'e ulaşmış ve hiçbir hasta yanlış negatif olarak değerlendirilmemiştir. Yaş gruplarına göre yapılan alt analizlerde, özellikle iki yaş altı hasta grubunda POCUS'un intrakraniyal patolojiyi dışlamada yüksek tanısal güvenilirlik sunduğu görülmüştür. POCUS ile BT arasında çok iyi düzeyde uyum saptanırken, PECARN ve EPPD yaklaşımlarının BT ile uyumunun daha düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç: İzole minör kafa travması ile başvuran pediatrik popülasyon içinde erken çocukluk dönemini kapsayan 0–6 yaş grubundaki hastalarda POCUS, intrakraniyal patolojilerin saptanmasında ve özellikle dışlanmasında yüksek tanısal doğruluğa sahiptir. PECARN kriterleri tek başına yüksek duyarlılık sunmakla birlikte, düşük özgüllükleri nedeniyle ileri görüntüleme lehine karar üretme eğilimindedir. POCUS'un PECARN kriterlerine entegre edilmesi, yanlış negatifliği ortadan kaldırarak klinik karar süreçlerinde hasta güvenliğini artırmakta ve gereksiz BT kullanımının azaltılmasına potansiyel katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the diagnostic performance of Point-of-Care Ultrasound (POCUS) in detecting intracranial pathologies against the gold standard, Computed Tomography (CT), in pediatric patients aged 0–6 years presenting to the Emergency Department with isolated minor head trauma. Furthermore, in the context of this comparison, the study sought to re-evaluate the standalone efficacy of the current clinical guideline, the Pediatric Emergency Care Applied Research Network (PECARN) criteria, in making CT imaging decisions. In addition, the study aimed to evaluate the contribution of the combined use of POCUS with the PECARN criteria to clinical decision-making processes. Materials and Methods: A total of 282 patients were included in this single-center, prospective observational study conducted at the Bursa City Hospital Emergency Department. All patients underwent clinical assessment, risk stratification according to PECARN criteria, and subsequent cranial POCUS. The diagnostic accuracy of POCUS and PECARN, individually and in combination, was assessed with cranial CT as the reference standard using sensitivity, specificity, predictive values, and likelihood ratios. Results: Among the patients included in the study, 123 (43.6%) were younger than 2 years of age, while 159 (56.4%) were aged 2 years or older. Regarding sex distribution, 159 patients (56.4%) were male and 123 (43.6%) were female.Among the 274 patients who underwent cranial CT imaging, pathological findings were identified in 51 cases (18,6%). The diagnostic performance of POCUS demonstrated a sensitivity of 98,0%, a specificity of 98,2%, and an overall accuracy of 98,2%. Although the PECARN criteria showed high sensitivity (94,1%), their specificity was low (27,4%). With the integrated POCUS–PECARN approach (EPPD), sensitivity increased to 100%, and no false-negative cases were observed. Age-stratified subgroup analyses revealed that POCUS provided particularly high diagnostic reliability for ruling out intracranial pathology in children younger than two years. While an excellent level of agreement was observed between POCUS and CT, the agreement between CT and the PECARN and EPPD approaches was found to be lower. Conclusion: In pediatric patients presenting with isolated minor head trauma, limited to the early childhood period encompassing the 0–6 age group, POCUS demonstrates high diagnostic accuracy in detecting and particularly in excluding intracranial pathologies. Although the PECARN criteria alone provide high sensitivity, their low specificity tends to favor decisions toward advanced imaging. Integrating POCUS into the PECARN criteria eliminates false-negative results, enhances patient safety in clinical decision-making, and has the potential to reduce unnecessary CT utilization.