Kamu hastanesi sağlık çalışanlarının toksik liderlik ve çalışan üretkenliğine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 997596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDES ÖRS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hastaneler, Liderlik, Sağlık personeli, Sağlık yönetimi, Toksik liderlik, İş verimi, Hospitals, Leadership, Health personnel, Health management, Toxic leadeship, Work efficiency
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, kamu hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının toksik liderlik ve iş üretkenliği algılarını incelemek; bu algıların demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve toksik liderlik ile iş üretkenliği arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırma, ilişkisel tarama modeli kullanılarak Kemer Devlet Hastanesi'nde görev yapan 176 sağlık çalışanı ile yürütülmüştür. Veriler, Toksik Liderlik Ölçeği ve Endicott İşte Üretkenlik Ölçeği aracılığıyla toplanmış; verilerin analizinde t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Sağlık çalışanlarının toksik liderlik genel puan ortalaması 2.874 olup, en yüksek alt boyut ortalaması“Suistimal Edilen Yöneticilik”(3.015) boyutunda belirlenmiştir. İşte üretkenlik puan ortalaması 20.422'dir. Demografik değişkenlere göre yapılan karşılaştırmalarda, toksik liderlik algısının genel puanda ve bazı alt boyutlarda meslek grubuna göre anlamlı farklılık gösterdiği, cinsiyetin ise yalnızca“Suistimal Edilen Yöneticilik”boyutunda anlamlı etkiye sahip olduğu saptanmıştır. İş üretkenliği puanları ise sadece eğitim durumuna göre anlamlı düzeyde farklılaşmıştır. Korelasyon analizleri, toksik liderlik genel puanı ve tüm alt boyutlar ile işte üretkenlik arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Regresyon analizleri ise toksik liderlik algısının işte üretkenliğin anlamlı bir yordayıcısı olduğunu; özellikle Suistimal Edilen Yöneticilik, Kendi Reklamını Yapma ve Öngörülmezlik alt boyutlarının üretkenlik üzerinde daha belirgin etkilere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: Araştırma sonuçları, sağlık çalışanlarının toksik liderlik algılarının orta düzeyde olduğunu; ölçeğin ters puanlanması dikkate alındığında işte üretkenlik düzeylerinin ise görece iyi olduğunu göstermektedir. Bu bulgular doğrultusunda, sağlık kurumlarında liderlik niteliğini geliştirmeye yönelik eğitimlerin, etik liderlik uygulamalarının ve düzenli geri bildirim mekanizmalarının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to examine the perceptions of toxic leadership and work productivity among healthcare professionals working in public hospitals; to determine whether these perceptions differ according to demographic variables; and to reveal the relationship between toxic leadership and work productivity. Method: The study was conducted using a relational survey design with 176 healthcare professionals working at Kemer State Hospital. Data were collected through the Toxic Leadership Scale and the Endicott Work Productivity Scale. Statistical analyses included t-tests, ANOVA, correlation, and regression analyses. Results: The mean overall score of toxic leadership perception among healthcare professionals was 2.874, with the highest subdimension mean observed in the“Abusive Supervision”dimension (3.015). The mean work productivity score was 20.422. Comparisons based on demographic variables revealed that toxic leadership perceptions differed significantly according to professional group in the overall score and in several subdimensions, while gender had a significant effect only on the“Abusive Supervision”dimension. Work productivity scores differed significantly only according to educational level. Correlation analyses demonstrated statistically significant relationships between the overall toxic leadership score, all subdimensions, and work productivity. Regression analyses further indicated that toxic leadership perception is a significant predictor of work productivity; in particular, the subdimensions of Abusive Supervision, Self-Promotion, and Unpredictability showed more pronounced effects on productivity. Conclusion: The findings indicate that healthcare professionals' perceptions of toxic leadership are at a moderate level, and considering the reverse scoring of the scale, their work productivity levels can be regarded as relatively good. Based on these results, it is recommended that healthcare institutions strengthen leadership development programs, promote ethical leadership practices, and enhance regular feedback mechanisms.