Tertiary-level EFL writing teachers' perceptions of the 6+1 trait writing model: A case study on adaptation, feasibility, and pedagogical implications
Yükseköğretim düzeyinde EFL yazma öğretmenlerinin 6+1 analitik yazma modeline ilişkin algıları: Uyarlama, uygulanabilirlik ve pedagojik etkileri üzerine bir durum çalışması
  1. Tez No: 997595
  2. Yazar: EMİNE TAÇKIN ÖZAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAŞA TEVFİK CEPHE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma becerisi, Writing skills
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu nitel durum çalışması, yükseköğretim düzeyinde İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten (EFL) yazma öğretmenlerinin etkili yazma öğretimi ve geri bildirim anlayışlarını, 6+1 Analitik Yazma Modeli hakkında algılarını ve bu modele dayalı yazma uygulamalarıyla olan uyumlarını incelemektedir. Araştırma, bir vakıf üniversitesinin İngilizce hazırlık okulunda yürütülmüştür. Veriler, dört yazma öğretmeniyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler ve öğretmen geri bildirim örnekleri aracılığıyla toplanmış, tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin etkili yazma öğretiminin öğrenci merkezli, süreç odaklı ve geri bildirime dayalı olması gerektiğini göstermiştir. Katılımcılar, 6+1 Analitik Yazma Modelini teorik olarak yararlı ve kapsamlı bulsalar da orijinal rubriğin zaman, iş yükü, ve bilişsel yük açısından pratik olmadığı yönünde değerlendirmişlerdir. Uyarlanmış rubrik ve kontrol listesi ise öğretmenler tarafından açık, adil ve uygulanabilir olarak görülmüş, nitelik ve tutarlılığı açısından orijinal rubrik ve kendi kullandıkları rubriğe kıyasla olumlu değerlendirilmiştir. Bulgular ayrıca, öğretmen uygulamalarının modelin bazı ögeleriyle (ör. Fikir, organizasyon, sözcük seçimi, dilbilgisel doğruluk) örtüştüğünü, ancak ses, cümle akıcılığı ve biçim gibi ögelerin dolaylı niteliklerin daha az vurgulandığını göstermiştir. Buna ek olarak, öğretmenlere model tanıtıldıktan sonra geri bildirim yönelimlerinde bir değişim saptanmamış, 6+1 Analitik Yazma Modelindeki bazı ögelerin örtük biçimde ya da hiç ifade edilmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This qualitative case study explores tertiary-level EFL writing teachers' understanding of effective writing instruction and feedback, their perceptions of the 6+1 Trait Writing Model, and the extent to which their writing practices align with this model. The study was conducted at the English preparatory school of a foundation university. Data were collected through semi-structured interviews with four writing teachers and teacher feedback samples, and analyzed using thematic analysis. The findings revealed that the teachers believed effective writing instruction should be student-centered, processoriented, and facilitated by feedback. Although the participants viewed the 6+1 Trait Writing Model as theoretically valuable and comprehensive, they considered the original rubric impractical in their context due to time constraints, workload, and cognitive load. The adapted rubric and supplementary checklist, on the other hand, were perceived as clearer, fairer, and more feasible in their context, and were evaluated more positively than the teachers' existing rubric in terms of quality and consistency. The results also showed that teachers' practices aligned with some elements of the model (e.g., Ideas, Organization, Word Choice, and Conventions), whereas more implicit traits such as Voice, Sentence Fluency, and Presentation were less emphasized. Additionally, no significant change was observed in teachers' feedback orientation after being introduced to the model, and some of the 6+1 Trait Writing Model were found to be expressed only implicitly or not at all.