Trafik güvenliğinin sağlanmasında sosyal pazarlama uygulaması olarak kırmızı düdük kampanyası
Red whistle campaign as a social marketing application in ensuring traffic safety
  1. Tez No: 997619
  2. Yazar: YASEMİN ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. EVRİM PELİN BAYTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Davranış değişiklikleri, Sosyal pazarlama, Trafik güvenliği, Trafik kazaları, Behavioral changes, Social marketing, Traffic safety, Traffic accidents
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Dünya genelinde her yıl trafik kazaları nedeniyle yaklaşık 1,5 milyon kişi hayatını kaybetmekte, yaklaşık 75 milyon kişi ise yaralanmaktadır. Trafik kazalarının en önemli nedenlerinden biri, trafik kurallarına uyulmamasıdır. Bireylere kendilerine ve topluma fayda sağlayacak alışkanlıklar kazandırmak ve bu alışkanlıkları sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla sosyal pazarlama faaliyetleri çeşitli alanlarda uygulanmaktadır. Bu bağlamda, ülkemizde özellikle trafiğin yoğunlaştığı bayram tatili dönemlerinde trafik kazalarını ve bu kazalar sonucunda ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçları azaltmak; bireylerde trafik kurallarına uyma davranışını sürdürülebilir bir alışkanlığa dönüştürmek amacıyla“Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük”kampanyası uygulanmıştır. Bu kampanyanın yürütücülerine sorulan görüşme soruları aracılığıyla elde edilen bulgular, MAXQDA yazılımı kullanılarak içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş ve sosyal pazarlama süreçlerine uygunluğu açısından değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda,“Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük”kampanyasının sosyal pazarlama süreçlerine büyük ölçüde uygun biçimde geliştirildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Approximately 1.5 million people lose their lives and approximately 75 million are injured in traffic accidents worldwide each year. One of the most significant causes of traffic accidents is failure to comply with traffic rules. Social marketing activities are implemented in various areas to encourage individuals to develop and maintain habits that benefit themselves and society. In this context, the“Red Whistle for the Wrong Driver”campaign was implemented in Turkey to reduce traffic accidents and their potential negative consequences, particularly during the holiday season, when traffic congestion is high, and to transform traffic law compliance into a sustainable habit. The findings, obtained through interview questions posed to the campaign's organizers, were analyzed using content analysis using MAXQDA software and evaluated for their suitability for social marketing processes. The study results show that the“Red Whistle for the Wrong Driver”campaign was developed in line with social marketing processes to a large extent.