Postpartum dönem kontrasepsiyon danışmanlığı için geliştirilen mobil uygulamanın kontrasepsiyon yöntem seçimi ve kullanımına etkisi
The effect of mobile application developed for postpartum contraception counseling on contraception method choice and use
- Tez No: 997678
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMRAN OSKAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum kontrolü, Mobil uygulama, Contraception, Mobile application
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma postpartum dönem kontrasepsiyon danışmanlığına yönelik bir mobil uygulamanın geliştirilmesi ve bu mobil uygulamanın postpartum dönemdeki kadınların kontrasepsiyon yöntem seçimi ve kullanımına etkisinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Randomize kontrollü olarak yapılan araştırma Eylül 2023 ve Ağustos 2025 tarihleri arasında postpartum dönemdeki 97 kadın ile yürütüldü. Araştırmada örneklem grubu, mobil uygulama ile kontrasepsiyon danışmanlığı alan grup, yüz yüze kontrasepsiyon danışmanlığı alan grup ve rutin hastane bakımı alan kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. Verilerin toplanmasında ilk karşılaşmada Danışan Bilgi Formu ve Kontraseptif Bilgi Formu I, birinci izlemde Kontraseptif Bilgi Formu II ve ikinci izlemde İzlem Formu ve Mobil Uygulama Değerlendirme Formu kullanıldı. Bulgular: Grupların sosyo-demografik, jinekolojik ve obstetrik özelliklerinin birbirine benzer olduğu bulundu (p>0,05). Postpartum 6. haftada mobil uygulama ile kontrasepsiyon danışmanlığı alan grubun kontrol grubuna göre daha fazla yüksek etkili kontraseptif yöntem kullanmayı planladığı belirlendi (p<0,05). Ancak mobil uygulama ile kontrasepsiyon danışmanlığı alan grup ve yüz yüze kontrasepsiyon danışmanlığı alan grup arasında fark bulunmadı (p>0,05). Postpartum 12. haftada ise yüksek etkili yöntem kullanımı en fazla mobil uygulama ile danışmanlık alan grupta olmasına rağmen diğer gruplarla arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı görüldü (p>0,05). Aynı zamanda postpartum 12. haftada gruplar arasında yöntem kullanımına ilişkin memnuniyet puanları ve yöntem değiştirme açısından da bir farkın olmadığı bulundu (p>0,05). Sonuç: Postpartum dönemde mobil kontraseptif danışmanlığı uygulamasının postpartum 6. haftada yüksek etkili yöntem seçimini desteklediği, fakat kadınların postpartum 12. haftada yüksek etkili yöntemlere erişimde zorluklar yaşaması nedeniyle yüksek etkili yöntem kullanma planlarını uygulamaya geçiremedikleri belirlendi. Bu durum yöntem kullanımına ilişkin memnuniyet puanlarının benzer seviyelerde olmasına neden oldu. Bu kapsamda postpartum dönemde mobil kontraseptif danışmanlığı uygulamasının yüksek etkili yöntem seçimini artırmada yüz yüze kontraseptif danışmanlığına alternatif olarak kullanılabilecek faydalı bir yöntem olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to develop a mobile application for postpartum contraception counseling and to determine its effect on postpartum women's contraceptive method choice and use. Methods: This randomized controlled study was conducted with 97 postpartum women between September 2023 and August 2025. Participants were divided into three groups: a mobile application–based contraception counseling group, a face-to-face contraception counseling group, and a control group receiving routine hospital care. Data were collected using the Client Information Form and Contraceptive Knowledge Form I at baseline, Contraceptive Knowledge Form II at the first follow-up, and the Follow-up Form and Mobile Application Evaluation Form at the second follow-up. Results: The groups were similar in terms of socio-demographic, gynecological, and obstetric characteristics (p>0.05). At postpartum week 6, the mobile application counseling group planned to use highly effective contraceptive methods more frequently than the control group (p<0.05). However, no significant difference was found between the mobile application counseling group and the face-to-face counseling group (p>0.05). At postpartum week 12, although the use of highly effective methods was highest in the mobile application counseling group, no statistically significant differences were observed among the groups (p>0.05). Additionally, at postpartum week 12, there were no significant differences between the groups in terms of satisfaction with method use or method switching (p>0.05). Conclusion: The mobile contraceptive counseling application supported the selection of highly effective methods at postpartum week 6. However, due to difficulties in accessing highly effective methods at postpartum week 12, women were unable to implement their plans to use these methods, resulting in similar satisfaction levels across groups. Overall, the mobile contraceptive counseling application was found to be a useful alternative to face-to-face contraceptive counseling for increasing the selection of highly effective methods in the postpartum period.