Suriyeli ve Türk adölesan gebelerde prenatal anksiyete, depresyonun maternal ve fetal sağlığa etkisi ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of prenatal anxiety, depression and their effects on maternal and fetal health outcomes, and associated factors in Syrian and Turkish adolescent pregnancies
- Tez No: 997721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA YÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: adölesan gebelik, anksiyete, depresyon, maternal sağlık, Adolesanlar, Ebelik, Gebelik, adolescent pregnancy, anxiety, depression, maternal health, Midwifery, Pregnancy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Suriyeli ve Türk adölesan gebelerde prenatal anksiyete ve depresyon düzeylerini tespit etmeyi ve bu düzeylerin maternal ve fetal sağlığa etkilerini ve ilişkili faktörleri incelemeyi amaçlamıştır. Yöntem: Bu kesitsel çalışma, Eylül 2024 – Mayıs 2025 tarihleri arasında yüz yüze görüşme ve anket uygulamaları ile gerçekleştirildi. Araştırma grubunu 52 Türk ve 202 Suriyeli olmak üzere toplam 254 adölesan gebe oluşturdu. Veriler, Tanımlayıcı Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri, Perinatal Anksiyete Tarama Ölçeği ve Maternal ve Neonatal Sağlık Sonuç Kayıtları kullanılarak toplandı. Veriler SPSS 21.0 programı ile analiz edildi. Tanımlayıcı istatistikler frekans, yüzde, ortalama ± standart sapma, medyan, minimum ve maksimum değerler olarak sunuldu. Ölçeklerin güvenilirliği Cronbach alfa ile değerlendirildi ve normallik çarpıklık basıklık değerleri ile test edildi. İstatistiksel analizde ki-kare analizi, bağımsız örneklem t-testi, varyans analizi ve regresyon analizi ile yapıldı. Bulgular: Suriyeli ve Türk adölesanlar arasında depresyon ve anksiyete düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Alt grup analizlerinde, ciddi depresyon Suriyeli adölesanların %6,4'ünde ve Türk adölesanların %5,8'inde gözlendi. Türk adölesanlar arasında en yüksek oran minimal depresyonda (%36,5) iken, Suriyeli adölesanlarda en sık görülen depresyon düzeyi hafif depresyon (%36,9) olarak belirlendi. İntrapartum hemoraji ve ekstra uterotonik ilaç kullanımı Türk adölesan annelerde anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,05). Ortalama doğum ağırlığı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmasa da Türk adölesanların yenidoğanlarının ortalama doğum ağırlığı Suriyeli adölesanların yenidoğanlarına göre daha yüksekti. Sonuç: Doğum öncesi anksiyete ve depresyon düzeyleri Suriyeli ve Türk adölesan gebeler arasında benzerdi. Bununla birlikte, intrapartum hemoraji ve ekstra uterotonik ajan kullanım gibi bazı maternal sonuçlar gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi. Bu bulgular, adölesan gebeliklerde kültürel ve klinik farklılıklar göz önünde bulundurularak psikososyal değerlendirme ve perinatal bakımın güçlendirilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to evaluate prenatal anxiety and depression levels among Syrian and Turkish adolescent pregnant women, and to examine their effects on maternal and fetal health outcomes, as well as associated factors. Methods: This cross-sectional study was conducted between September 2024 and May 2025 through face-to-face interviews and surveys. The sample consisted of a total of 254 adolescent pregnant women, including 52 Turkish and 202 Syrian participants. Data were collected using a Descriptive Information Form, the Beck Depression Inventory, the Perinatal Anxiety Screening Scale, and Maternal and Neonatal Health Outcome Records. The data were analyzed using SPSS 21.0 software. Descriptive statistics were presented as frequency, percentage, mean ± standard deviation, median, minimum, and maximum values. The reliability of the scales was evaluated using Cronbach's alpha, and normality was tested through skewness and kurtosis values. Group comparisons were performed using chi-square tests, independent samples t-tests, and multiple regression analyses. Results: There was no statistically significant difference between Syrian and Turkish adolescents in terms of depression and anxiety levels. In subgroup analyses, 6.4% of Syrian adolescents and 5.8% of Turkish adolescents were identified with severe depression. The highest proportion among Turkish adolescents was minimal depression (36.5%), whereas among Syrian adolescents it was mild depression (36.9%). Intrapartum hemorrhage and additional uterotonic agent use were significantly higher among Turkish adolescents. Although mean birth weight did not differ significantly between groups, infants of Turkish adolescents had a higher mean birth weight compared to those of Syrian adolescents. Conclusion: Prenatal anxiety and depression levels were similar between Syrian and Turkish adolescent pregnant women. However, certain maternal outcomes, such as intrapartum hemorrhage and uterotonic use, differed significantly between groups. These findings highlight the need to strengthen psychosocial assessment and perinatal care for adolescent pregnancies, considering cultural and clinical variations.