Uluslararası festival organizasyonları üzerine: Karşılaştırmalı bir çalışma
A comparative study of international festival organizations
- Tez No: 997806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN KORAD BİRKİYE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası festivaller, festival organizasyonu, kültür politikaları, kültürel diplomasi, pazarlama stratejileri, Eğlence kültürü, Gösteri kültürü, International festivals, festival organization, cultural policy, cultural diplomacy, marketing strategies, Entertainment culture, Spectacle culture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu tez, uluslararası festival organizasyonlarını tarihsel, kuramsal ve yönetsel boyutlarıyla ele alarak karşılaştırmalı bir analiz sunmayı amaçlamaktadır. Antik dönem ritüellerinden günümüz çok disiplinli sanat festivallerine uzanan süreçte festivaller, yalnızca sanatsal üretim alanları değil; toplumsal bütünleşme, kültürel temsil ve kamusal katılımın gerçekleştiği çok boyutlu kültürel organizasyonlar olarak dönüşüm geçirmiştir. Günümüzde ise uluslararası festivaller, kültür politikalarının uygulanma alanları, kültürel diplomasi araçları ve yaratıcı endüstrilerin önemli bileşenleri hâline gelmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemi temelinde kurgulanmış olup karşılaştırmalı vaka analizi deseni benimsenmiştir. Çalışmada, uluslararası ölçekte tanınan ve multidisipliner yapıya sahip festival organizasyonları örneklem olarak seçilmiştir. Veri toplama sürecinde akademik literatür, resmî festival yayınları, ulusal ve uluslararası kültür politikası belgeleri ile festival profesyonelleriyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış röportajlardan yararlanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel, tematik ve karşılaştırmalı analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Tezin birinci bölümünde festival kavramı tarihsel ve kuramsal bir çerçevede ele alınmış; festivallerin toplumsal, kültürel ve politik işlevleri incelenmiş ve kuramsal yaklaşımlar doğrultusunda festival türlerine yönelik bir sınıflandırma yapılmıştır. İkinci bölümde uluslararası festival organizasyonlarının yönetsel yapıları, finansman modelleri ve kurumsal işleyiş biçimleri analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde ise festivallerin pazarlama stratejileri; bilet ve üyelik politikaları, sponsorluk ilişkileri ve pazarlama araçları bağlamında ele alınmıştır. Araştırma bulguları, uluslararası festivallerin sanatsal üretimin ötesinde, kültürel temsil, ekonomik sürdürülebilirlik ve uluslararası görünürlük gibi çoklu işlevler üstlendiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca festivallerin organizasyonel ve pazarlama stratejilerinin, bu işlevlerin sürdürülebilirliği açısından belirleyici bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Bu tez, uluslararası festival organizasyonlarını kuramsal ve uygulamalı boyutlarıyla birlikte ele alarak, festival çalışmaları literatürüne karşılaştırmalı ve bütüncül bir katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to present a comparative analysis of international festival organizations by examining their historical foundations, theoretical frameworks, and organizational structures. From ancient ritual practices to contemporary multidisciplinary art festivals, festivals have evolved beyond spaces of artistic presentation into complex cultural organizations that facilitate social cohesion, cultural representation, and public participation. In the contemporary context, international festivals function not only as artistic platforms but also as instruments of cultural policy, cultural diplomacy, and creative industries. The research is designed within a qualitative methodological framework and adopts a comparative case study approach. Internationally recognized, multidisciplinary festival organizations were selected as the research sample based on their institutional continuity, international scope, and relevance to cultural policy practices. Data were collected through secondary sources, including academic literature, official festival publications, and cultural policy documents, as well as primary data obtained from semi-structured interviews conducted with festival professionals. The collected data were analyzed using descriptive, thematic, and comparative analysis methods. The first part of the thesis establishes a historical and theoretical framework for the concept of festivals, focusing on their social, cultural, and political functions and proposing a theoretical classification of festival types. The second part examines the organizational and managerial structures of international festival organizations, including governance models and funding mechanisms. The third part analyzes festival marketing strategies, with particular attention to ticketing and membership policies, sponsorship relations, and marketing tools. The findings indicate that international festivals operate as multidimensional structures that extend beyond artistic production, fulfilling functions related to cultural representation, economic sustainability, and international visibility. Moreover, the study demonstrates that organizational and marketing strategies play a decisive role in sustaining these functions. By addressing international festival organizations through an integrated theoretical and practical perspective, this thesis aims to contribute to the academic literature on festival studies by offering a comprehensive and comparative analytical framework.