Dinamik yeteneklerin kurumsal dijital yeterlilik üzerine etkisi büyükçekmece belediyesi çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of dynamic abilities on corporate digital competence: a study on büyükçekmece municipality employees
- Tez No: 997807
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VİLDAN BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Yetenekler, Dijital Yeterlilik, Kurumsal Dijital Yeterlilik, Rekabet Avantajı, Örgütsel Dinamizm, Dynamic Capabilities, Digital Competence, Corporate Digital Competence, Competitive Advantage, Organizational Dynamism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı, değer yaratma surecinde dinamik yeteneğin rolünün kapsamlı bir analizini sağlamaktır. Özellikle rekabet avantajı ve firma performansı üzerindeki etkilerine odaklanmakta ve değer yaratmanın aracılık rolünü anlamayı amaçlamaktadır. Dinamik yeteneklerin algılama/ele geçirme ve yeniden yapılandırma boyutlarının vurgulandığı çalışma, bu alt boyutların değer yaratma surecinde kurumsal dijital yeterlilik ve kurumsal dijital strateji üzerindeki etkisinin ölçülmesine odaklanmaktadır. Araştırma verileri Büyükçekmece Belediyesi çalışanlarından kolayda örneklem yöntemiyle toplanmıştır. Pearson korelasyon analizi sonuçları, kurumsal dijital yeterlilik ile dinamik yetenekler (r=0,92; p<0,05), algılama/ele geçirme (r=0,89; p<0,05) ve yeniden yapılandırma (r=0,83; p<0,05) arasında güçlü, pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Regresyon analizi bulgularına göre algılama/ele geçirme (β=0,63; t=20,60; p<0,05) ve yeniden yapılandırma (β=0,35; t=11,42; p<0,05) birlikte kurumsal dijital yeterlilikteki değişimin yaklaşık %85'ini açıklamakta (p<0,05) ve her iki değişken de anlamlı ve pozitif etki göstermektedir. Ayrıca dinamik yetenekler toplam puanı da kurumsal dijital yeterlilik üzerinde güçlü, pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olup (β=0,92; t=47,68; p<0,05) değişimin yaklaşık %85'ini açıklamaktadır (p<0,05). Bulgular, kurumsal dijital yeterlilik ve dinamik yetenek algılarının cinsiyet yaş, öğrenim durumu ve çalışma süresine göre anlamlı farklılık gösterdiğini; özellikle 18–24 ve 11 yıl üzeri kıdeme sahip çalışanlar ile lise ve lisansüstü mezunların algılarının daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to provide a comprehensive analysis of the role of dynamic capabilities in the value creation process. It focuses particularly on their impact on competitive advantage and firm performance, and aims to understand the mediating role of value creation. Highlighting the perception/acquisition and restructuring dimensions of dynamic capabilities, the study focuses on measuring the impact of these sub-dimensions on enterprise digital competence and enterprise digital strategy in the value creation process. Research data was collected from Büyükçekmece Municipality employees using a convenience sampling method. Pearson correlation analysis results show strong, positive, and significant relationships between enterprise digital competence and dynamic capabilities (r=0.92; p<0.05), perception/acquisition (r=0.89; p<0.05), and restructuring (r=0.83; p<0.05). According to the regression analysis findings, perception/capture (β=0.63; t=20.60; p<0.05) and restructuring (β=0.35; t=11.42; p<0.05) together explain approximately 85% of the variation in corporate digital competence (p<0.05), and both variables show a significant and positive effect. Furthermore, the total dynamic skills score also has a strong, positive, and significant effect on corporate digital competence (β=0.92; t=47.68; p<0.05), explaining approximately 85% of the variation (p<0.05). The findings revealed that perceptions of corporate digital competence and dynamic skills differed significantly according to gender, age, education level, and length of service; particularly, employees aged 18-24 and those with more than 11 years of seniority, as well as high school and postgraduate graduates, had higher perceptions.