Yaşlanan Türkiye'de kas iskelet sistemi bozukluklarında bir tarama yöntemi olarak: Geriatrik lokomotif fonksiyon ölçeğinin (GLFS-25) Türk kültürüne uyarlanması
As a screening method in musculoskeletal disorders in an aging Turkey: Adaptation of the geriatric locomotive function scale (GLFS-25) to Turkish culture
- Tez No: 997853
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZGÜR ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Geriatri, Halk Sağlığı, Geriatrics, Public Health
- Anahtar Kelimeler: GLFS-25, lokomotor fonksiyon, kültürel uyarlama, geçerlik, güvenirlik, GLFS-25, locomotive function, cultural adaptation, validity, reliability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Bilim Dalı
Özet
Küresel Hastalık Yükü (GBD) bulguları, Türkiye'de kas-iskelet sistemi bozukluklarının engellilik yükünde önemli paya sahip olduğunu ve lokomotor işlev kaybının toplum sağlığı açısından öncelikli bir alan oluşturduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, lokomotor işlevde bozulma riskini öz-bildirimle değerlendiren Geriatrik Lokomotif Fonksiyon Ölçeği'nin (GLFS-25) Türk kültürüne uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Antalya'da yaşayan 60–91 yaş aralığında 650 gönüllü yaşlı bireyde yürütülmüştür (387 kadın, Ort. yaş=67,59±5,10; 263 erkek, Ort. yaş=70,43±5,62). Kültürel uyarlamada ileri–geri çeviri, uzman görüşü ve dilsel uygunluk aşamaları izlenmiştir. Güvenirlik analizinde iç tutarlılık yüksek bulunmuştur (α=0,945). Dilsel eşdeğerlikte Türkçe ve İngilizce form toplam puanları arasında yüksek düzeyde ilişki saptanmıştır (r=0,752; p<0,001; n=32). Yapı geçerliğini değerlendiren doğrulayıcı faktör analizinde uyum indeksleri kabul edilebilir düzeydedir (χ²/df=6,02; RMSEA=0,09; CFI=0,97; SRMR=0,05). Eş zaman geçerliği kapsamında GLFS-25 toplam puanı, EQ-5D-5L indeksi, EQ-VAS, OPQOL-Brief ve CASP-19 ile negatif; CDC HRQOL toplam olumsuz gün sayısı ile pozitif ilişki göstermiştir. Alt ve üst %27 gruplar arasında toplam puan farkı anlamlıdır (Welch t; p<0,001; d=3,31). Bulgular, GLFS-25'in Türkçe formunun 60 yaş ve üzeri bireylerde lokomotor işlev ve hareketlilik kısıtlılığını tarama ve izleme amacıyla kullanılabilir bir ölçme aracı olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Global Burden of Disease (GBD) findings indicate that musculoskeletal disorders account for a substantial share of the disability burden in Türkiye and that loss of locomotive function constitutes a priority area for public health. This study aimed to adapt the Geriatric Locomotive Function Scale (GLFS-25), a self-report measure assessing the risk of impaired locomotive function, to Turkish culture and to examine its psychometric properties. The study was conducted with 650 volunteer older adults aged 60–91 years living in Antalya (387 women, mean age=67.59±5.10; 263 men, mean age=70.43±5.62). The cultural adaptation followed forward–backward translation, expert review, and linguistic appropriateness procedures. Internal consistency was high (α = 0.945). For linguistic equivalence, a strong positive correlation was found between the total scores of the Turkish and English forms (r = 0.752; p < 0.001; n = 32). Confirmatory factor analysis yielded acceptable model fit indices (χ²/df=6.02; RMSEA=0.09; CFI=0.97; SRMR=0.05). For concurrent validity, the GLFS-25 total score was negatively associated with the EQ-5D-5L index, EQ-VAS, OPQOL-Brief, and CASP-19, and positively associated with the total number of unhealthy days on the CDC HRQOL (r=0.270; p=0.036; N=61). The difference in total scores between the lower and upper 27% groups was significant (Welch's t; p<0.001; d=3.31). These findings support the use of the Turkish version of the GLFS-25 as a screening and monitoring instrument for locomotive function and mobility limitations in adults aged 60 years and older.