Metabolik bozuklukla ilişkili yağlı karaciğer hastalığı (MASLD) olanların birinci derece yakınlarında MASLD sıklığının belirlenmesi ve hastalığa etki eden faktörlerin ortaya konulması
Determination of the prevalence of metabolic dysfunction–associated steatotic liver disease (MASLD) in first-degree relatives of individuals with MASLD and identification of factors affecting the disease
- Tez No: 997895
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN İDİLMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: MASLD, ailevi risk, birinci derece akraba, Fibroscan, LSM, CAP, MASLD, familial risk, first-degree relatives, FibroScan, LSM, CAP
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, metabolik disfonksiyonla ilişkili yağlı karaciğer hastalığı (MASLD) tanısı almış bireylerin birinci derece akrabalarında (BDA) MASLD varlığını araştırmak; MASLD varlığına indeks olgularının ve akrabaların antropometrik, klinik ve biyokimyasal özelliklerle ilişkisini ortaya koymak ve risk faktörlerini belirlemektir. Yöntem: Bu kesitsel çalışmada, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda MASLD tanısı ile takip edilen 73 erişkin birey (indeks olgu) ile onların toplam 83 birinci derece akrabası (BDA) incelenmiştir. Katılımcıların demografik, antropometrik ve biyokimyasal verileri toplanmış; karaciğer ultrasonografisi ve FibroScan) ile karaciğer yağlanması ve fibrozis düzeyleri değerlendirilmiştir. Karaciğer yağlanması CAP ≥248 dB/m, ileri yağlanma CAP ≥280 dB/m ve ileri fibrozis LSM ≥9.3 kPa olarak tanımlanmıştır. FIB-4, APRI ve NAFLD Fibrosis Skoru gibi non-invaziv fibrozis göstergeleri de hesaplanmıştır. Regresyon analizleri ile yağlanma ve fibrozisle ilişkili değişkenler belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 73 MASLD tanılı indeks olgu ve 83 BDA dahil edilmiştir. İndeks olguların %66'sı, BDA'ların %49'u kadın idi. BDA'ların 79'u indeks olgunun çocuğu, 4'ü ise kardeşi idi. Fibroscan ile değerlendirilen 73 indeks olgunun ortanca CAP değeri 311 (ÇAA: 282 – 335) dB/m iken karaciğer sertlik ölçüm düzeyi 12.8 (ÇAA: 10 - 22.8) kPa olarak bulundu. İndeks olgunun %33'ünde klinik olarak siroz mevcut olup bunların 20' si kompanse siroz olarak izlendi. Siroz hastalarının ortanca Child-Pugh ve MELD skorları sırası ile 5 (ÇAA: 5 – 5) ve 8 (ÇAA: 7 – 10.5) olarak hesaplandı (Tablo 3). BDA grubunda %68 oranında MASLD varlığı ve %10 oranında ileri fibrozis tespit edilmiştir. Lojistik regresyon analizinde, indeks olgunun karaciğer fibrozis durumu, birinci derece yakınlardaki MASLD riskini öngörmede güçlü bir parametre olduğu ortaya konulmuştur (odds oranı: 13.842, %95 CI 1.2473 -153.6077, p= 0.032). Sonuç: MASLD hastalarının birinci derece akrabalarında MASLD varlığı yüksektir. MASLD varlığı indeks olgudaki hastalık ağırlığı ile ilişkilidir. Çalışma sonuçları, MASLD hastalarının aile bireylerinde tarama yapılmasının önemini vurgulamakta ve basit klinik değişkenlerle yüksek riskli bireylerin saptanabileceğini göstermektedir. Bu bulgular, MASLD'nin ailesel bileşenini desteklemekte ve klinik uygulamada aile odaklı bir yaklaşımın geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aims of this study were to investigate the presence of hepatic steatosis, advanced steatosis, and advanced fibrosis in first-degree relatives (FDRs) of individuals diagnosed with Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease (MASLD) to evaluate the association of these conditions with the anthropometric, clinical and biochemical characteristics of both the index cases and their FDRs, and to identify relevant risk factors. Methods: In this cross-sectional study, 73 adult individuals with MASLD followed at the Gastroenterology Department of Ankara University Faculty of Medicine (index cases) and their 83 first-degree relatives (FDRs) were included and analyzed. Anthropometric and biochemical data were collected; liver steatosis and fibrosis were assessed via FibroScan. Steatosis was defined as CAP ≥248 dB/m, advanced steatosis ≥280 dB/m, and advanced fibrosis as LSM ≥9.3 kPa. Non-invasive fibrosis markers, such as FIB-4 and the NAFLD Fibrosis Score, were also calculated. Variables associated with steatosis and fibrosis were determined using regression analyses. Results: The prevalence of hepatic steatosis, advanced steatosis, and advanced fibrosis in FDRs were 67.5%, 49.4%, and 9.6%, respectively. Variables found to be significantly associated with hepatic steatosis in the FDRs included age (p=0.017), BMI (p<0.001), and an LSM value≥23.6 kPa in the index cases (p=0.032). Advanced steatosis in the FDRs was associated with waist circumference (p<0.001), total cholesterol >194 mg/dL (p=0.040), and index case FIB-4 >1.47 (p=0.006); advanced fibrosis was associated with waist circumference (p=0.012) and HDL levels (p=0.025). Crucially, increased liver fibrosis in index cases was independently associated with a higher risk of steatosis in FDRs. Conclusion: FDRs of MASLD patients exhibit a high prevalence of steatosis and fibrosis. Risk increases with obesity, dyslipidemia, and disease severity of the index case. These findings underscore the importance of screening family members, as high-risk individuals can be identified using simple clinical variables, supporting a family-oriented approach in MASLD management.