Türk hukukunda genel işlem koşullarının tüketici kredisi sözleşmeleri açısından değerlendirilmesi
The evaluation of general terms and conditions under Turkish law in terms of consumer loan agreements
  1. Tez No: 997896
  2. Yazar: İREM KAYACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLEN SİNEM TEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Genel işlem şartları, Tüketici kredileri, Tüketici sözleşmeleri, Türk bankacılık sektörü, General transaction conditions, Consumer credits, Consumer contracts, Turkish banking sector
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Türk Hukukunda genel işlem koşulları ve bunların tüketici kredisi sözleşmeleri açısından değerlendirilmesi ele alınmıştır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, tüketici kredisi sözleşmeleri ele alınmış olup bu sözleşmelerin temel kavramları, tarafları, unsurları, türleri ve sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğü açıklanmıştır. Ayrıca, tüketici kredisi sözleşmelerinde yer alan haksız şartlar kavramsal ve hukuki boyutlarıyla ele alınmış, tüketici açısından doğurabileceği sonuçlar değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, genel işlem koşullarının tanımı, unsurları ve tarafları incelenmiş; sözleşme serbestisi ilkesi ile ilişkisi üzerinde durulmuştur. Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde genel işlem koşullarının denetimi ele alınarak yürürlük, içerik ve yorum denetimlerine ilişkin hususlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, tüketici kredisi sözleşmelerinde genel işlem koşullarının görünümü incelenmiş ve genel işlem koşulları denetimi ile haksız şart denetiminin tüketici kredisi sözleşmeleri özelinde karşılaştırması yapılmıştır. Her iki denetim arasındaki farklılıklar ortaya konmuş ve tüketici kredisi sözleşmelerinde genel işlem koşulları denetiminin etkinliği ve önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, general terms and conditions in Turkish Law and their evaluation in terms of consumer loan agreements are discussed. The study consists of three main chapters. In the first section, consumer credit agreements are discussed and the basic concepts, parties, components, types and pre-contractual information obligation of these agreements are explained. In addition, unfair terms in consumer credit agreements are discussed in terms of their conceptual and legal perspectives, and the consequences for the consumer are evaluated. The second section analyzes the definition, elements, and parties of standard contract terms, with particular attention to their relationship to the principle of freedom of contract. Within the framework of the Turkish Code of Obligations, the control of general terms and conditions is analyzed and the issues regarding the control of enforceability, content and interpretation are examined. In the third section, the appearance of general terms and conditions in consumer credit agreements is analyzed and a comparison is made between the general terms and conditions control and the unfair terms control in consumer credit agreements. The differences between the two types of control are presented and the effectiveness and importance of general transaction terms control in consumer loan agreements are analyzed.