Kronik hastalığı olan bireylerin oruçla ilgili görüş ve deneyimleri: Kalitatif çalışma
Experiences and opinions on ramadan fasting of individuals with chronic diseases: A qualitative study
- Tez No: 997914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: oruç, kronik hastalık, aile hekimliği, hasta eğitimi, kalitatif çalışma, fasting, chronic disease, general practitioners, education of patients, qualitative research
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Oruç günde 17- 18 saate kadar uzayan açlık durumu olduğu için kronik hastalıkların yönetilmesini ciddi olarak etkileyen bir durumdur ve ülkemizde özellikle Ramazan ayında toplumun büyük kısmı oruç tutmakta olup ek hastalık durumlarına göre oruç öncesinde veya esnasında ilaç ve diyet ayarlaması yapmamaktadır. Oruç tutmayı planlayan diyabetli hastalar Ramazan'dan 4-8 hafta önce durum değerlendirmesi için doktora başvurmalı ve bu hastalara risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Ramazan'da, kalori ve sıvı alımı dengesinin sağlanmasının yanı sıra ortaya çıkabilecek olası komplikasyonlar konusunda hasta eğitimine çok önem verilmelidir. Hekimin hastasının mevcut tıbbi koşulları içinde oruç tutmasına yönelik gerekli tıbbi bilgi ve donanıma sahip olması; hastasına tıbbi danışmanlık yapabilmesi ve yeterli aydınlatma görevini yerine getirebilmesi için gereklidir. Bu konuda yapılan çalışmalar genellikle diyabetik hastalar üzerine yoğunlaşmış ve önemi nispetine göre az sayıdadır. Aile hekimliğinin bu hastalıkların takip ve tedavisinde önem bir yeri vardır. Ancak Ramazan orucu tutmak isteyen kronik hastalıklı bireyleri doğru şekilde yönlendirmek ve onların takibini yapmak için yeterli bilimsel veri mevcut değildir. Bu nedenle hastaların taleplerine yeterli cevap verilememekte hatta oruç döneminde hastalıkları progrese olabilmektedir. Bu çalışma ile kronik hastalığı olan bireylerin Ramazan orucu tutma ve hastalıkları konusunda nelerin farkında oldukları ve hekimlerden beklentilerinin neler olduğu incelenerek literatüre katkı sağlanması amaçlandı.
Özet (Çeviri)
Fasting is a condition that seriously affects the management of chronic diseases, as it is a state of hunger that lasts up to 17-18 hours a day, and most of the population in our country fasts, especially during Ramadan, and they do not make medication and diet adjustments before or during fasting according to additional disease conditions. Patients with diabetes who plan to fast should consult a doctor for a situation assessment 4-8 weeks before Ramadan and these patients should undergo a risk assessment. In Ramadan, great importance should be given to patient education about possible complications that may arise, as well as ensuring the balance of calorie and fluid intake. The physician must have the necessary medical knowledge and equipment for fasting within the current medical conditions of the patient in order to be able to provide medical advice to the patient and fulfil his duty of adequate information. Studies on this subject have generally focused on diabetic patients and are relatively few in number. Family medicine is important in the follow-up and treatment of these diseases. However, there is not enough scientific data to guide and follow up chronically ill individuals who want to fast during Ramadan. For this reason, the demands of the patients cannot be adequately responded to, and even their diseases may progress during the fasting period. With this study, it is aimed to contribute to the literature by examining what individuals with chronic diseases are aware of about Ramadan fasting and their diseases and what their expectations are from physicians.