Okul yöneticilerinin üstün zekalı öğrencilerin eğitimine yönelik düşünce ve önerileri: Nitel bir değerlendirme
School administrators' thoughts and suggestions regarding the education of gifted students: A qualitative design
  1. Tez No: 997913
  2. Yazar: FIRAT BENLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞİN KAPLAN SAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul yönetici algısı, Çocuklar-üstün yetenekli, School administrators perception, Child-gifted
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel okul yöneticilerinin üstün zekâlı öğrencilerin eğitimine yönelik düşünce ve önerilerini derinlemesine incelemek ve bu bağlamda mevcut uygulamaları, karşılaşılan sorunları ve iyileştirme önerilerini ortaya koymaktır. Çalışmada nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş olup, çalışma temel nitel desen çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenen ve Türkiye'nin farklı illerinde görev yapan 12 özel okul yöneticisi oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, yöneticilerin üstün zekâlı öğrencilerin eğitiminde sürdürülebilir, siyasetten bağımsız ve uzun vadeli politikaların gerekliliğini vurguladığını; erken tanılama süreçlerinde ilgi ve yetenek envanterlerinin yaygın kullanıldığını; eğitim içeriğinde farklılaştırılmış öğretim, proje tabanlı öğrenme ve üniversite iş birliklerinin önemsendiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, ailelerin bilinçlendirilmesi, toplumsal farkındalık çalışmaları, psikolojik destek hizmetleri ve bölgesel fırsat eşitliğinin sağlanması, yöneticiler tarafından kritik gereklilikler olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, üstün zekâlı öğrencilerin potansiyellerini en üst düzeyde geliştirebilmeleri için bütüncül, çok boyutlu ve sistematik bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini göstermektedir. Bu bağlamda, özel okul yöneticilerinin görüşleri, eğitim politikalarının ve uygulamalarının geliştirilmesinde önemli bir referans niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore private school administrators' perceptions regarding the education of gifted students, and to identify current practices, challenges, and suggestions for improvement. Adopting a qualitative research approach, the study was conducted within the basic qualitative design. The study group consisted of 12 private school administrators working in different provinces of Turkey, selected through purposive sampling. Data were collected using a semi-structured interview form and analyzed through content analysis. Findings indicated that administrators emphasized the necessity of sustainable, politically independent, and long-term policies in gifted education; that interest and talent inventories were widely used in early identification processes; and that differentiated instruction, project-based learning, and university collaborations were considered essential in the educational content. In addition, raising parental awareness, increasing public awareness, providing psychological support services, and ensuring regional equity in opportunities were highlighted as critical needs by the administrators. The results of the study suggest that a holistic, multidimensional, and systematic approach is required to enable gifted students to reach their full potential. In this regard, the views of private school administrators serve as an important reference for the development of educational policies and practices.