Gebelik öncesinde normal vücut ağırlığında olan kadınların gestasyonel ağırlık kazanımlarının anne sütü insülin, leptin ve adiponektin konsantrasyonlarına etkisi
The effect of gestational weight gain of women with normal pre-pregnancy body weight on breast milk insulin, leptin, and adiponectin concentrations
- Tez No: 997936
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA TAMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Adiponektin, Anne sütü, Leptin, Reseptörler-insülin, Adiponectin, Milk-human, Leptin, Receptor-insulin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, gebelik dönemindeki vücut ağırlığı kazanımı ile anne sütünde iştahı regüle eden hormon (insülin, leptin ve adiponektin) düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek ve anne sütü hormonlarının bebeğin antropometrik ölçümleri üzerine etkileri ile maternal diyet ile ilişkisini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Sosyal Pediatri bölümüne başvuran laktasyon dönemindeki 40-80 günlük bebeği olan ve yalnızca anne sütü veren, gebelik öncesinde normal beden kütle indeksine sahip ve çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 60 sağlıklı anne dahil edilmiştir. Annelerin genel özellikleri, antropometrik ölçümleri, bebeklerin genel özellikleri, emzirme ile ilgili bilgiler, bebeklerin antropometrik ölçümleri, annelerin 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı alınmıştır. Ardından annelerin en son emzirmedikleri memeden yaklaşık 30 ml anne sütü toplanmıştır. Çalışmaya katılan annelerin ortalama gestasyonel vücut ağırlığı kazanımı 14.83± 6.40 kg'dır. Anne sütü örneklerindeki ortalama insülin, leptin ve adiponektin seviyeleri sırasıyla 5.69±5.98 µU/L, 0.63±0.57 ng/mL, 2.05±2.45 mg/L'dir. Annelerin gestasyonel vücut ağırlığı kazanımı gruplara (önerilenin altında, önerilen düzeyde ve önerilenin üstünde) göre değerlendirildiğinde enerji alımı bakımından gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Gestasyonel vücut ağırlığı kazanımı önerilenin altında olan annelerin diyetle enerji alımları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışmada, gestasyonel vücut ağırlığı kazanımının anne sütü insülin, leptin ve adiponektin hormonlarıyla ilişkili olmadığı (sırasıyla p=0.803, 0.879, 0.809) fakat anne sütü hormonlarının kendi arasında anlamlı ilişkiler gösterdiği bulunmuştur (p<0.01). Ayrıca, anne sütü insülin düzeylerinin bebeklerin ikinci ay baş çevresi ölçümleri üzerinde etkili olabileceği gösterilmiştir (r=0.26, p=0.045). Annelerin diyetlerinde enerjinin yağdan gelen yüzdesi ile anne sütü adiponektin düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0.26, p=0.045). Bu bulgular, normal BKİ aralığındaki kadınlarda gestasyonel vücut ağırlığı kazanımının anne sütü hormonları üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olmayabileceğini, ancak diyet yağının adiponektin ile ve insülinin bebeklerin baş çevresi ölçümleri ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Gestasyonel vücut ağırlığı kazanımının anne sütü hormonlarıyla ilişkisini ortaya koyabilmek adına gelecekte daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to determine the relationship between gestational weight gain and the levels of appetite-regulating hormones (insulin, leptin, and adiponectin) in breast milk, and to investigate the effects of these hormones on infant anthropometric measurements and their relationship with maternal diet. The study included 60 healthy mothers with infants aged 40–80 days who were exclusively breastfeeding, had a normal pre-pregnancy body mass index, and were followed at the Social Pediatrics Department of Ankara Bilkent City Hospital. Data collection included general characteristics and anthropometric measurements of both mothers and infants, breastfeeding information, and 24-hour retrospective dietary records. Additionally, approximately 30 ml of breast milk was collected from each participant. The mean gestational weight gain of the mothers was 14.83±6.40 kg. Mean insulin, leptin, and adiponectin levels in breast milk were 5.69±5.98 µU/L, 0.63± 0.57 ng/mL, and 2.05±2.45 mg/L, respectively. When categorized by recommended weight gain levels, a statistically significant difference was found in energy intake (p < 0.05), being significantly higher in those with weight gain below the recommendations. Findings revealed that gestational weight gain was not significantly associated with breast milk insulin, leptin, or adiponectin levels (p = 0.803, 0.879, 0.809, respectively); however, these hormones showed significant correlations with each other (p < 0.01). Furthermore, breast milk insulin levels were found to be associated with infant head circumference at two months (r = 0.26, p = 0.045), and a positive correlation was observed between the percentage of dietary energy from fat and breast milk adiponectin levels (r = 0.26, p = 0.045). These results suggest that in women with a normal pre-pregnancy BMI, gestational weight gain may not be a primary determinant of breast milk hormones, whereas maternal dietary fat and insulin levels may influence specific infant and milk parameters. Further research is required to fully establish the relationship between gestational weight gain and breast milk hormone profiles.