Bakım Verici Olmanın Yararları Ölçeği'nin Türkçe geçerliliği ve güvenilirliği
Turkish validity and reliability of the Benefits of Being a Caregiver Scale
- Tez No: 997944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME HATİCE İNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Halk Sağlığı, Nursing, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bakım Veren, Bakım Verici Olmanın Yararları, Bakım Verme, Geçerlilik, Güvenilirlik, Eş zamanlı geçerlilik, Güvenilirlik ve geçerlilik, Halk sağlığı hemşireliği, Tutum ölçekleri, Caregiver, Caregiving, Turkish Validity and Reliability of the Benefits of Beinga Caregiver Scale, Reliability, Validity, Simultaneous validity, Reproducibility of results, Community healt nursing, Attitude scales
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı "Bakım Verici Olmanın Yararları Ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirliğini test etmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın tipi metodolojik bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri dahili birimlerde tedavi görmekte olan hasta yakınları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi 300 bakım verenden oluşmaktadır. Veriler bakım vereni tanıtıcı form, hasta bireyi tanıtıcı form, Bakım Verme Yükü ölçeği ve Bakım Verici Olmanın Yararları Ölçeği ile toplanmıştır. Ölçeğin güvenilirliği madde analizi, iç tutarlılık ve test-tekrar test güvenilirliği; geçerliliği ise kapsam geçerliliği, doğrulayıcı faktör analizi ve eşzamanlı ölçek geçerliliği yöntemleri ile test edilmiştir. Bulgular: Bakım Verici Olmanın Yararları Ölçeği'nin madde ortalamaları 2,29 ile 3,11 arasındadır. Cronbach alfa iç tutarlılığının 0,90'dır. Zamana karşı değişmezlik güvenilirliği için test- tekrar test puanları arasında güçlü pozitif yönlü ve anlamlı ilişki bulunmaktadır. Uzman görüşü sonrası maddelerin Kapsam Geçerliliği İndeksi değeri 1,0'dir. DFA sonucu χ²/df oranının kabul edilebilir, NFI, TLI, CFI ve SRMR indekslerinin mükemmel, RMSEA indeksinin ise kabul edilebilir uyuma ulaştığı bulunmuştur. Bakım Verici Olmanın Yararları Ölçeği'nin maddelerinin faktör yükü 0,54 ile 0,74 arasında değişmektedir. Sonuç: Bakım Verici Olmanın Yararları Ölçeği'nin Türk kültürü için geçerli ve güvenilir bir ölçek olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to test the validity and reliability of the“Benefits of Being a Caregiver Scale”. Material and Method: This study is a methodological research. The population of the study consists of relatives of patients receiving treatment in the internal medicine departments of Pamukkale University Hospitals. The sample includes 300 caregivers. Data were collected using a caregiver information form, a patient information form, the Burden Interview, and the Benefits of Being a Caregiver Scale. The reliability of the scale was tested using item analysis, internal consistency, and test-retest reliability; its validity was tested using content validity, confirmatory factor analysis, and concurrent validity methods. Results: The item mean of the Benefits of Being a Caregiver Scale are between 2.29 and 3.11. Cronbach's alpha internal consistency is 0.90 There is a strong positive and significant relationship between test-retest scores for time-invariance reliability. After expert opinion, the Content Validity Indeks value of the items is 1.0. As a result of DFA, it was found that the χ²/df ratio was acceptable, NFI, TLI, CFI and SRMR indices were excellent, and the RMSEA index was acceptable. The factor loading of BBCS scale items varies between 0.54 and 0.74 Conclusion: Benefits of Being a Caregiver Scale can be used as a valid and reliable scale for Turkish culture.