Total diz protezi uygulanan hastaların öz şefkat düzeylerinin ağrıya ve hareket korkusuna etkisi
The effect of self-compassion levels on pain and fear of movement in patients undergoing total knee replacement
  1. Tez No: 997943
  2. Yazar: ESİN PERİ ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA YAVUZ KARAMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Diz üstü protezi, Hemşirelik bakımı, Kinezyofobi, Ortopedik cerrahi, Öz duyarlılık, Pain, Nursing Care, Kinesiophobia, Orthopedic Surgery, Self-Compassion, Total Knee Arthroplasty, Above knee prosthesis, Self compassion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, total diz protezi uygulanan hastalarda öz şefkat düzeyinin ağrı ve hareket korkusu (kinezyofobi) üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan bu araştırmanın yapılabilmesi için etik kurul onayı, kurum izni ve hastalardan onam alındı. Araştırma, Eylül 2024–Nisan 2025 tarihleri arasında Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Ortopedi Kliniği'nde yürütüldü. Araştırmanın örneklemini total diz protezi ameliyatı uygulanan 100 hasta oluşturdu. Veriler; Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu, Öz Duyarlılık (Self-Compassion) Ölçeği, Numerik Orantılama (Ağrı) Ölçeği ve Tampa Kinezyofobi Ölçeği aracılıyla toplandı. Veriler, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, ANOVA ve çoklu doğrusal regresyon analiziyle değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 64,79±6,63 yıl olup %56'sı 60-69 yaş aralığındadır. Hastaların %64'ünün kadın, %73'ünün evli, %55'inin ilköğretim mezunu olduğu, %45'inin çalışmadığı ve %51'inin eşiyle birlikte yaşadığı belirlendi. Hastaların %43'ünün ameliyat öncesi yardımcı bir araç kullandığı, %90'ının kronik bir hastalığının ve %91'inin sürekli kullandığı ilacının olduğu saptandı. Hastaların Öz Duyarlılık (Self-Compassion) Ölçeği puan ortalaması 3,14±0,45, Numerik Orantılama (Ağrı) Ölçeği puan ortalaması 5,62±1,68 ve Tampa Kinezyofobi Ölçeği puan ortalaması 40,78±4,57 olarak tespit edildi. Eğitim düzeyine göre hareket korkusu puan ortalamaları arasında anlamlı fark saptandı (p=0,038). Öz şefkat puanı ile kinezyofobi arasında negatif yönde, zayıf düzeyde anlamlı ilişki bulundu (r=-0,471; p<0,001). Yapılan regresyon analizinde hareket korkusunun belirleyicileri öz şefkat düzeyi ve ilk yürüme zamanıdır. Öz Duyarlılık Ölçeğinin bilinçlilik alt boyutu puan ortalaması ile medeni durum ve eğitim durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Ayrıca, öz şefkat düzeyi arttıkça ağrı puanlarının azaldığı belirlendi. Sonuç: Çalışma sonucunda hastaların öz şefkat düzeylerinin orta, kinezyofobi düzeylerinin ise yüksek olduğu görüldü. Hastaların öz şefkat puanı arttıkça, kinezyofobi ve ağrı puanlarının azaldığı belirlendi. Eğitim düzeyi düşük olan hastalarda öz şefkatin anlamlı düzeyde azaldığı ve hareket korkusunun arttığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of self-compassion levels on pain and fear of movement (kinesiophobia) in patients who underwent total knee arthroplasty. Material and Methods: This descriptive and cross-sectional study was carried out after obtaining ethics committee approval, institutional permission, and informed consent from the patients. The research was conducted between September 2024 and April 2025 in the Orthopedics Clinic of Mustafa Kemal University Hospital. The sample consisted of 100 patients who had undergone total knee arthroplasty. Data were collected using the Patient Descriptive Information Form, the Self-Compassion Scale, the Numerical Rating Scale (Pain), and the Tampa Scale of Kinesiophobia. Data analysis included descriptive statistics, correlation analysis, Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, ANOVA, and multiple linear regression. Results: The mean age of the patients was 64.79±6.63 years, and 56% were between 60–69 years of age. It was determined that 64% of the patients were female, 73% were married, 55% had primary school education, 45% were not employed, and 51% lived with their spouse. Additionally, 43% used an assistive device before surgery, 90% had a chronic disease, and 91% were on long-term medication. The mean scores were 3.14±0.45 for the Self-Compassion Scale, 5.62±1.68 for the Numerical Rating Scale (Pain), and 40.78±4.57 for the Tampa Scale of Kinesiophobia. A significant difference was found in kinesiophobia scores according to education level (p=0.038). A weak but significant negative correlation was found between self-compassion and kinesiophobia (r=-0.471; p<0.001). Regression analysis showed that the predictors of kinesiophobia were self-compassion level and time to first ambulation. A statistically significant difference was found between the mindfulness subdimension of the Self-Compassion Scale and marital status and education level. Furthermore, as self-compassion levels increased, pain scores decreased. Conclusion: The study revealed that patients had moderate levels of self-compassion and high levels of kinesiophobia. As patients' self-compassion scores increased, their kinesiophobia and pain scores decreased. It was also found that patients with lower education levels had significantly lower self-compassion and higher fear of movement.