Evli bireylerde anne-baba kabul ve red durumu ile evlilik doyumu arasındaki ilişkide kendinden memnun olmanın aracı rolü
The mediating role of self-satisfaction in the relationship between parental acceptance-rejection and marital satisfaction in married individuals
  1. Tez No: 998031
  2. Yazar: NİLAY TÜRKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE REZAN ÇEÇEN EROĞUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ebeveyn kabul-red, kendinden memnun olma, evlilik doyumu, yapısal eşitlik modellemesi, parental acceptance-rejection, self-satisfaction, marital satisfaction, structural equation modeling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli bireylerde anne-baba kabul ve red algısının evlilik doyumu üzerindeki etkisinde kendinden memnun olmanın aracı rolünü incelemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Çalışmanın örneklemini, Türkiye'nin çeşitli illerinden çevrim içi olarak ulaşılan, 18 yaş üstü 634 evli birey oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu'nun yanı sıra, Ebeveyn Kabul-Red Ölçeği, Evlilik Yaşamı Ölçeği ve Kendinden Memnuniyet Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra korelasyon ve yapısal eşitlik modellemesi (YEM/SEM) yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları hem anne hem de babadan algılanan kabul düzeyinin evlilik doyumunu anlamlı biçimde yordadığını ortaya koymuştur. Ayrıca kendinden memnuniyet düzeyi, ebeveyn kabul-red algısı ile evlilik doyumu arasındaki ilişkide kısmi bir aracı değişken olarak belirlenmiştir. Bu bulgular, çocukluk döneminde deneyimlenen ebeveyn tutumlarının bireyin benlik algısı ve yetişkinlikteki romantik ilişkileri üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Araştırma sonuçları, evlilik ve aile danışmanlığı alanında çalışan profesyonellerin bireylerin geçmiş aile deneyimlerini ve benlik değerlendirmelerini dikkate alarak daha etkili müdahaleler geliştirmeleri gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mediating role of self-satisfaction in the relationship between perceived parental acceptance-rejection and marital satisfaction among married individuals. The research was designed using a correlational survey model. The sample consisted of 634 married individuals aged 18 and above, who were reached online from various provinces in Turkey. The data were collected using a Demographic Information Form developed by the researcher, along with the Parental Acceptance-Rejection Questionnaire, the Marital Life Scale, and the Self-Satisfaction Scale. Descriptive statistics, correlation, and structural equation modeling (SEM) techniques were used to analyze the data. The findings revealed that both maternal and paternal acceptance significantly predicted marital satisfaction. Additionally, self-satisfaction was found to partially mediate the relationship between perceived parental acceptance and rejection and marital satisfaction. These results indicate that early parental attitudes have lasting effects on individuals' self-perception and satisfaction in adult romantic relationships. The study highlights the importance of considering individuals' childhood family experiences and self-evaluations in the practices of marriage and family counseling professionals.