Dondurulmuş Koç Spermasının Spermatolojik Özellikleri ve Mitokondriyal Membran Potansiyeli Üzerine Çözülme Sonrası Farklı İnkübasyon Sürelerinin Etkilerinin Araştırılması
Investigation of The Effects of Different Incubation Periods After Thawing on The Spermatological Characteristics and Mitochondrial Membrane Potential of Frozen Ram Semen
  1. Tez No: 998062
  2. Yazar: EDİP TORAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYMA ÖZER KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dölleme-yapay, Sperm, Insemination-artificial, Spermatozoa
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  12. Bilim Dalı: Veterinerlik Dölerme ve Suni Tohumlama Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, dondurulmuş–çözdürülmüş koç spermalarında çözdürme sonrası inkübasyon süresinin sperm motilitesi, kinematik parametreler, sperm alt popülasyonları ve yüksek mitokondriyal membran potansiyeli (HMMP) üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Araştırmada altı farklı damızlık koça ait toplam 48 adet dondurulmuş sperma payeti kullanıldı. Sperma örnekleri çözdürme sonrası 0, 1 ve 2. saatlerde değerlendirildi. Motilite ve kinematik analizler Bilgisayar Destekli Sperma Analiz (CASA) sistemi ile gerçekleştirilirken, HMMP oranları JC-1 boyama yöntemi kullanılarak akış sitometri ile belirlendi. Ayrıca CASA verileri kullanılarak hız temelli ve k-ortalama (k-means) kümeleme analizine dayalı fonksiyonel sperm alt popülasyonları oluşturuldu. Bu çalışmada, post-thaw inkübasyon süresine bağlı olarak total ve progresif motilite oranları ile HMMP'ye sahip spermatozoon oranlarının da önemli düzeyde azalma meydana geldiği belirlendi (p<0.001). Kinematik analizlerde VCL değerleri büyük ölçüde stabil kalırken, VAP, VSL, LIN, STR ve WOB değerlerinde inkübasyona bağlı azalmalar gözlendi. Özellikle progresif motilite, VSL, LIN ve STR parametrelerinde zaman × koç etkileşiminin anlamlı bulunması, spermatozoonların post-thaw fonksiyonel dayanıklılığının bireyler arasında farklılık gösterebildiğini ortaya koydu. Hız temelli sperm alt popülasyon analizlerinde, inkübasyon süresince hızlı ve orta hızlı spermatozoon oranlarında belirgin azalma meydana gelirken, yavaş ve hareketsiz spermatozoon oranlarında artış gözlendi. Benzer şekilde, K-means kümeleme analizine dayalı fonksiyonel alt popülasyon değerlendirmelerinde ise yüksek hız ve yüksek doğrusallık gösteren spermatozoon oranlarında belirgin azalma tespit edildi. Bu bulgular, post-thaw inkübasyon sürecinin sperm hareket organizasyonu ve fonksiyonel sperm alt popülasyon yapısı üzerinde önemli değişikliklere yol açtığını gösterdi. Sonuç olarak, post-thaw inkübasyon sürecinin dondurulmuş koç spermalarında yalnızca motilite kaybına değil, aynı zamanda sperm hareket dinamikleri, fonksiyonel sperm alt popülasyonları ve mitokondriyal aktivite üzerinde de önemli değişimlere neden olduğu belirlendi. Bu bağlamda, CASA-temelli sperm alt popülasyon analizleri ile mitokondriyal fonksiyon parametrelerinin birlikte değerlendirilmesinin, çözdürme sonrası sperm fonksiyonelliğinin daha kapsamlı yorumlanmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of post-thaw incubation duration on sperm motility, kinematic parameters, sperm subpopulations, and high mitochondrial membrane potential (HMMP) in frozen–thawed ram sperm. A total of 48 frozen semen straws from six different breeding rams were used in the study. Sperm samples were evaluated at 0, 1, and 2 hours post-thaw. Motility and kinematic analyses were performed using a Computer-Assisted Sperm Analysis (CASA) system, while HMMP values were determined by flow cytometry using the JC-1 staining method. Additionally, functional sperm subpopulations were identified based on velocity-based and k-means clustering analyses using CASA data. In this study, it was determined that there was a significant decrease in total and progressive motility rates, as well as in the percentage of spermatozoa with HMMP, depending on the post-thaw incubation time (p<0.001). In kinematic analyses, while VCL values remained largely stable, incubation-related decreases were observed in VAP, VSL, LIN, STR, and WOB values. In particular, the finding that the time × ram interaction was significant for the progressive motility, VSL, LIN, and STR parameters revealed that the post-thaw functional resilience of spermatozoa may vary among individuals. In velocity-based sperm subpopulation analyses, a significant decrease in the proportions of fast and medium-speed spermatozoa occurred during incubation, while an increase was observed in the proportions of slow and immotile spermatozoa. Similarly, in functional subpopulation assessments based on K-means clustering analysis, a significant decrease was observed in the proportions of spermatozoa exhibiting high speed and high linearity. These findings demonstrated that the post-thaw incubation process leads to significant changes in sperm motility organization and the structure of functional sperm subpopulations. In conclusion, it was determined that the post-thaw incubation process causes significant changes not only in motility loss but also in sperm movement dynamics, functional sperm subpopulations, and mitochondrial activity in frozen ram sperm. In this context, it is believed that the combined evaluation of CASA-based sperm subpopulation analyses and mitochondrial function parameters may contribute to a more comprehensive interpretation of post-thaw sperm functionality.